Pišite nam

Grožnje in priložnosti informacijske varnosti

Kako zavarovati blagovno znamko in ugled organizacije v gospodarskem okolju, ki se nenehno spreminja? Kako določiti nova tveganja in jih upravljati? Kako zadostiti vse večjim zahtevam po učinkovitem programu informacijske varnosti? Kako zagotoviti spoštovanje novih regulativ in zahtev posamezne industrijske panoge? Kako najbolje izkoristiti tehnologijo, da bo omogočila doseganje poslovnih ciljev in obenem izboljšala varnost?

Damir Savanović / MonitorPro

To je le nekaj vprašanj, s katerimi se srečujejo in na katera iščejo odgovore vodje informacijske varnosti, če želijo biti korak pred gospodarskimi spremembami in zavarovati najbolj kritična sredstva informacijske tehnologije v svoji organizaciji. V zadnjih letih smo doživeli gospodarsko recesijo, ki je v številnih državah in organizacijah povzročila pravo gospodarsko krizo. V mnogih gospodarskih panogah smo bili priča velikim spremembam na konkurenčnem področju. Čeprav se kažejo znaki ponovne gospodarske rasti, številna podjetja še vedno čutijo vpliv gospodarske recesije, medtem ko se osredotočajo na preoblikovanje, prestrukturiranje in ponovno vzpostavitev svojega položaja na trgu.

 

Vodje informacijske varnosti se zaradi trenutnega gospodarskega stanja srečujejo s pomembnimi izzivi. Naivno bi bilo upati, da gospodarski pritiski ne bodo vplivali na informacijsko varnost; zahteva po znižanju stroškov in povečanju donosa obstoječih naložb velja za vsa področja v podjetju, vključno s službo informacijske varnosti.

 

Po eni strani je dobro, da so morale organizacije zaradi spoštovanja predpisov izboljšati postopke varnosti, po drugi strani pa številne organizacije vidijo spoštovanje predpisov kot postranski produkt in ne kot pomemben dejavnik razvoja informacijske varnosti.

 

Ugotovitve vsakoletne Ernst and Youngove raziskave o informacijski varnosti, kažejo, da višje strokovne delavce na področju IT najbolj skrbijo škodljiva dejanja zaposlenih, ki so pred kratkim zapustili organizacijo ter pomanjkanje ustreznih proračunskih sredstev in virov. Raziskava, v kateri je sodelovalo skoraj 1.900 višjih izvršnih direktorjev iz več kot 60 držav, je pokazala, da je kar 75 % vseh sodelujočih zaskrbljenih zaradi mogočih represalij zaposlenih, ki so pred nedavnim zapustili njihova podjetja. 42 % vseh anketirancev ugotavlja, da gre za potencialno tveganje, kar 26 % sodelujočih pa je potrdilo, da že izvajajo ukrepe za ublažitev teh tveganj.

 

Vedno obstaja možnost, da bodo odpuščeni delavci zamerili nekdanjemu delodajalcu in skušali na različne načine preprečiti nemoten potek delovanja organizacije. Pri tem je vse pogosteje tarča njihove jeze delodajalčev informacijski sistem, kjer gre predvsem za krajo podatkov, zato je pomembno, da podjetja sprejmejo specifične ukrepe za oceno tveganja, da bi odkrila potencialno izpostavljenost in izvedla ustrezne ukrepe za zmanjšanje tveganja.

 

Dandanes informacijska varnost zahteva vse več sredstev, saj se organizacije trudijo, da bi, po zakasnelem začetku, obvladale vse večji porast števila groženj. Ker pa informacijska varnost ni imuna za zunanje gospodarske sile, bodo morali višji strokovni delavci na področju informacijske tehnologije izboljšati učinkovitost in obenem ohraniti stroške na minimalni ravni.

Naziv vsebine

Za delovanje bodisi strank kritične infrastrukture ali družb, ki želijo IT infrastrukturo kot storitev, v skupini Actual IT zagotavlja družba Unistar s platformo PRO.Cloud.
Na svetovnem prvenstvu v moški odbojki, ki je letos med 26.8. in 7.9. potekalo v ljubljanskih Stožicah, je bilo za nas še posebej vzemirljivo. Naša Unistar PRO ekipa je bila namreč vse dni aktivno vpeta v celotno dogajan
Valjeni na predavanje Upravljanje delovnih okolij še nikoli ni bilo enostavnejše
Pro.astec – dogodek ob prenovi ISO/IEC 27001
Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih