Pišite nam

Za delovanje bodisi strank kritične infrastrukture ali družb, ki želijo IT infrastrukturo kot storitev, v skupini Actual IT zagotavlja družba Unistar s platformo PRO.Cloud. Gostovanje nudimo ne le lokalnim partnerjem ampak tudi regijskim in globalnim. Lasten oblak koristimo tudi za naše rešitve, ki jih nudimo kot storitev »po porabi« ali SaSS. Od namenskih pristaniških rešitev, rešitev za bencinske servise do SAP rešitev v oblaku. »Hibridno IT okolje smo vzpostavili za pristaniško upravo na Malti, ki koristi lastno lokalno infrastrukturo ter gostovano pri nas na Unistarju za dosego neprekinjenosti poslovanja, « 

pojasni direktor UnistarPRO, Marko Milotič.

Na svetovnem prvenstvu v moški odbojki, ki je letos med 26.8. in 7.9. potekalo v ljubljanskih Stožicah, je bilo za nas še posebej vzemirljivo. Naša Unistar PRO ekipa je bila namreč vse dni aktivno vpeta v celotno dogajanje, saj smo ves čas prvenstva budno skrbeli za vse IKT komponente in njihovo brezhibno delovanje.

Virtualizirana namizja niso le zadnji krik tehnološke mode, temveč skrbnikom IT v podjetjih omogočajo, da hitro in enostavno ter povsem varno zagotavljajo delovna namizja zaposlenim, ne glede na to, kje se ti nahajajo. S Citrix DaaS For Azure je upravljanje virtualiziranih namizij »mala malica«. Za piko na i pa samodejno prilagajanje razpoložljivih virov potrebam uporabnikov zmanjšuje vzdrževalne in režijske stroške.

Menite, da v podjetju ustrezno skrbite za informacijsko in kibernetsko varnost? Lahko to dokažete? Področje informacijske varnosti ureja standard ISO/IEC 27001, ki letos prehaja na novo različico in pod drobnogled še bolj jemlje zaupnost, celovitost in razpoložljivost podatkov v poslovnih okoljih.

Microsoftov indeks Digital Futures zelo realno povzema stanje digitalizacije v Sloveniji. To, da smo nad povprečjem držav Srednje in Vzhodne Evrope, je vsekakor dobrodošlo, a bi veljalo te številke pogledati v širšem kontekstu. Ob indeksu 107, ki ga ima Slovenija, smo torej vsega 7 % boljši od povprečja, medtem ko so na Finskem, ki v pogledu digitalizacije najbolj odstopa, kar 60 % boljši, pravi Amir Hatić.

Prav aktivno iskanje napadalcev in anomalij je najučinkovitejša in najcenejša rešitev. Prej, ko podjetje odkrije in blokira napadalca, manj škode lahko ta povzroči. Predstavljamo štiri najpogostejše načine kibernetskih napadov.

Kibernetski vojščaki ne napadajo le vojaških ciljev, njihove tarče so predvsem podjetja in njihovi podatki, finance in poslovne skrivnosti. Kibernetska zaščita poslovanja še nikoli ni bila pomembnejša.

Skupina Actual, kot del mednarodne skupine, v Sloveniji obsega štiri družbe: Družba Actual l.T. d.d., Unistar LC d.o.o., ltelis d.o.o. in PRO.Astec d.o.o.

Skupina Actual I.T. oziroma njeno podjetje Unistar PRO bo v Srbiji postavilo nov centraliziran sistem vodenja sodnih zadev za srbska sodišča na ravni države. Poskrbelo bo za postavitev in vzdrževanje IT-okolja, ki bo del kritične infrastrukture države.

Skupina Actual je prvo podjetje, ki se je pridružilo projektu "Adijo plastenka, živjo steklenka" in zakupilo prvih 600 steklenk za vodo. Cilj gibanja Adijoplastenka.si je trajno zmanjšanje in opustitev uporabe plastenk za vodo in drugih pijač ter njihova zamenjava z alternativnimi rešitvami. Skupina želi s svojim dejanjem k sodelovanju privabiti čim več drugih podjetij, med svojimi zaposlenimi pa aktivno promovirati zdravje na delovnem mestu.

 

V ponedeljek, 27. septembra ob 14.00 bo na NT konferenci s predavanjem  Zero Trust pristop za zaščito infrastrukture z Azure MFA nastopil Andrej Puš.

Vsaj sodeč po nepremičninski sliki. Slovenci imajo na Hrvaškem v lasti več kot sto tisoč nepremičnin, predvsem hiš in apartmajev ob hrvaški obali, njihovo število pa se še povečuje. Statistični podatki za preteklih 20 let namreč kažejo, da so prav Slovenci med vsemi tujci tisti, ki kupijo največ nepremičnin na Hrvaškem, in sicer kar tretjino.

Cene svetovnih delnic so se že približale rekordno visokim nivojem, pri čemer rekorde podirajo predvsem ameriške delnice, evforija s tamkajšnjih delniških trgov pa naj bi se, podprta s številnimi programi finančne pomoči evropskemu gospodarstvu, prenesla tudi v Evropo.

V Salvadorju. Omenjena država tako postavlja novo paradigmo in kriptovalutam daje še večjo veljavo, saj »očeta kriptovalut« Bitcoin sprejema kot zakonito plačilno sredstvo.

Po začetni »evforiji«, ko so t. i. protikoronski paketi pomoči gospodarstvu skoraj deževali in se pojavljali vsakih nekaj tednov, pa se bo gospodarstvo na naslednjega očitno načakalo. Nov predlog interventne pomoči ministrstvo za gospodarstvo usklajuje že več kot tri mesece. Kaj piše v njem?

Zakon o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-2) je v javni razpravi. Z njim bo Slovenija uzakonila določila Uredbe o varstvu podatkov (GDPR) iz leta 2016, kar bo imelo vrsto posledic.

Davčna reforma v Sloveniji ima vse jasnejšo sliko. Takoj prihodnje leto stopi v veljavo spremenjen Zakonu o davku od dohodkov pravnih oseb (ZDDPO-2), ki razširja tudi nekatere davčne olajšave.

Cene izdelkov in storitev rastejo, z njimi pa tudi inflacija. V marcu in aprilu smo v Sloveniji zabeležili 0,1- oziroma kar 2,1-odstotno inflacijo, nanju pa so po poročilih Statističnega urada RS najbolj vplivale višje cene električne energije ter dražji naftni derivati.

Ministrstvo za finance je osvežilo Zakon o davku na dodano vrednost (ZDDV-1) in ga uskladilo z direktivo EU.

Slovenski podjetniški sklad je skladno z dosedanjo prakso tudi letos pripravil razpis za zagotavljanje likvidnosti podjetij in podjetnikov.

Novela Zakona o tujcih, ki ureja zaposlovanje tujcev, samozaposlovanje in delo tujcev, je pretekli mesec doživela osvežitev in uskladitev z zakonodajo EU. To pa v praksi pomeni, da je država podjetjem olajšala zaposlovanje tujcev, ki so v Sloveniji doštudirali ali opravljali naloge raziskovalcev.

Na začetku aprila je vlada sprejela Uredbo o embalaži in odpadni embalaži. Ta po novem ukinja količinski prag 15 ton dane embalaže letno na trg v Sloveniji za nastanek obveznosti plačila stroškov ravnanja z odpadno embalažo.

Ministrstvo za finance je oblikovalo predlog novele zakona o dohodnini, ki predvideva več olajšav. Če bodo spremembe sprejete s stani vlade, si lahko posamezniki obetamo, da nam bo na računih ostalo več denarja. Najbolj očitna sprememba za posameznike je načrtovan dvig splošne olajšave v naslednjem letu s 3.500 evrov na 4.500 evrov, olajšava pa naj bi se dvigala tudi prihodnja leta (do leta 2025, ko naj bi znašala 7.500 evrov).

V podjetju Unistar LC d.o.o. smo ponosni, da smo postali eden od štirih nacionalnih sponzorjev Evropskega prvenstva U21 v Sloveniji in na Madžarskem. Z našimi inovativnimi rešitvami na področju informacijske tehnologije bomo pripomogli k učinkovitemu prenosu nogometnega spektakla gledalcem in skupaj dvignili slovensko zastavo v znak podpore in ponosa našim mladim nogometašem. 

Z marcem so prodajalci tehničnega blaga, ki ga poganja elektrika in mora biti po zakonu opremljeno z energijsko nalepko, morali naprave opremiti z novimi energijskimi nalepkami.

Nov mesec, nov protikoronski paket pomoči bi lahko dejali.

Na začetku marca je Evropska komisija predstavila predlog Direktive za okrepitev načela enakega plačila. Z direktivo želijo evropski poslanci zagotoviti plačilno enakost med obema spoloma, ki je trenutno po vsem svetu prej izjema kot pravilo.

FURS je izdal brošuro o investicijskih olajšavah, v kateri natančno opredeljuje sredstva, ki so lahko predmet davčne olajšave. Glede na to, da večina podjetnikov in podjetij letne davčne obračune oddaja šele proti koncu marca, vsekakor velja preveriti, ali lahko davek od dohodkov pravnih oseb ali dohodnino znižate z davčno olajšavo. Če ne letos, pa vsaj prihodnje leto.

Na spletnem portalu Data so pripravili več spletnih obrazcev za najrazličnejše informativne izračune.

FURS državljane poziva k prijavi vseh bančnih oziroma plačilnih računov v tujini. Prijava računa, ki se glasi na fizično osebo, je zakonsko obvezna in mora biti izvedena v roku 8 dni od odprtja, velja pa za vse vrste plačilnih računov (TRR), depozitne račune, skrbniške račune ipd. Posamezniki, ki računa v tujini ne bodo prijavili, tvegajo kazen s strani FURS.

Zakon delodajalcem nalaga, da zaposlenim do 31. marca vročijo odmerjen letni dopust za tekoče leto.

Slovenski podjetniški sklad (SPS) je znova razpisal t. i. vavčerje, nepovratno državno spodbudo, ki je na voljo tako za vzhodno kot zahodno kohezijsko regijo.

Podjetja, ki bodo poslovala okolju bolj prijazno, bodo nagrajena.

V času, ko poslovanje deluje na daljavo, so podjetja močno povečala pošiljke blaga, to pa je botrovalo tudi znatno povečanim količinam embalaže.

Medtem, ko so zdravstveni zavodi po državi že začeli izvajati cepljenje za najranljivejše skupine prebivalstva zoper koronavirus, podjetja zanima, kakšne so pravno-formalne možnosti (obveznega) cepljenja zaposlenih. V

Veliko podjetij se te dni ukvarja z izzivom, ki sliši na ime vračanje državne pomoči za ukrep čakanja na delo. Za državno pomoč so lahko delodajalci zaprosili v obdobju epidemije koronavirusa, saj je bilo od 13. marca lani sprejetih več interventnih zakonov, ki so različnim skupinam podjetij in podjetnikov omogočale finančno pomoč.

Plastika Skaza bo že letos poslovala s povsem novim IT-okoljem in v glavnem iz oblaka. »Poslovni informacijski sistem SAP S4/HANA bo gostovan, upravljan in nadzorovan v specializiranem podatkovnem centru PRO.Cloud, kar bo znižalo skupne operativne stroške novega IT-okolja in dvignilo raven varnosti,« je dodal tehnični direktor podjetja Unistar PRO David Bevc.

Pridružite se nam na brezplačnem webinarju v torek, 16. februarja 2021 ob 10.00, ko nam bo ekipa podjetja PRO.astec d.o.o., na praktičnih primerih predstavila učinkovite strategije za izogibanje pastem pri delu od doma.

Pridružite se nam na brezplačnem webinarju v torek, 26. januarja 2021 ob 9.00, kjer nam bo gospa Alenka Glas, višja svetovalka iz podjetja PRO.astec d.o.o., predstavila učinkovit načrt neprekinjenega poslovanja v praksi in opozorila na najpomembnejše napake pri oblikovanju načrtov v praksi.

Podatkovni center PRO.Cloud ima novo pomembno stranko. Gostoval bo namreč poslovno-informacijski sistem SAP S4HANA, ki ga bo uporabljalo podjetje Plastika Skaza. To se je v želji po boljšem obvladovanju sprememb in povezljivosti ter podatkovni izmenjavi s številnimi dobavitelji ter strankami doma in po svetu, odločilo za temeljito prenovo poslovno-informacijskega okolja.

V prihodnjih letih, predvsem v obdobju 2021-2027 si lahko podjetja in podjetniki obetajo več javnih razpisov, namenjenih okrevanju in krepitvi odpornosti slovenskega gospodarstva. Denarja bo, vsaj po prvih dostopnih podatkih sodeč, za več milijard evrov.

Vseevropska infrastruktura za izvrševanje takojšnjih plačil v evrih je od decembra na voljo tudi v Sloveniji.

Virusna pandemija je številnim podjetjem povzročila znatno poslovno škodo in zmanjšala obseg prihodkov. A obveznosti še vedno obstajajo, tudi davčne.

Delodajalci, ki so zaposlene napotili na t. i. delo od doma oziroma delo na daljavo, se soočajo z uresničevanjem zakonskih zahtev. Ena teh je tudi obveznost vodenja evidence delovnega časa pri delu na daljavo oziroma na drugi lokaciji, kot je podjetje.

Na 31. festivalu Liffe, ki je potekal med 11. in 22. novembrom v Ljubljani, smo podalili nagrado za najboljši kratki film. Podelil jo je direktor prodaje Erdis Škrgić.

Zavod za zaposlovanje je objavil razpis za zaposlovanje brezposelnih oseb in ga podkrepil s subvencijami v višini med 416 in 666 evrov na osebo.

Medtem ko večji del razvitega sveta že uživa storitve cenejših zasebnih prevozov v obliki storitve Uber, ki hkrati omogoča »delo« posameznikom, je Slovenija že od leta 2016 nekakšen »talec« lobija taksistov, ki s prihodom novega ponudnika izgubijo svoj praktično monopolni položaj na trgu.

Svet Evropske unije je sredi novembra v okviru programa Sure državam članicam razdelil pakete finančne pomoči.

Čeprav je Državni zbor proračun za leto 2021 sprejel že novembra lani, ga je letos znova vzel pod drobnogled, predvsem zaradi usklajevanja ukrepov, potrebnih za okrevanje gospodarstva po virusni pandemiji.

Preberite intervju z Markom Milotičem, direktorjem podjetja Unistar PRO v IKT Informatorju, prilogi časnika Finance, in izvedeli boste, da informatika ni več znanstvena fantastika.

Mednarodni denarni sklad (MDS) je objavil svoje napovedi glede poslovanja posameznih držav v prihodnje.

V podjetju iPROM ugotavljajo, da je vsesplošna digitalizacija letos zajela tudi prehrambno industrijo, kjer so prisotnost do sedaj krepile le najnaprednejše blagovne znamke.

Digitalizacija naših življenj in dela bo doletela še eno področje – plačljivo vožnjo po avtocestah.

Epidemija koronavirusa povzroča nemalo nevšečnosti ljudem. Prav tako tudi ukrepi za njeno zajezitev, saj so določene omejitve, prepovedi in posebej motnje v transportu nekaterim državljanom držav članic EU onemogočili odhod na delo in/ali potovanje do njihovih družinskih članov.

NetApp je predstavil sistem iz serije All Flash FAS, imenovan AFF A400. Naprava je pakirana v 4U visoko ohišje, z dvema krmilnikom (par HA) in nima notranjih diskov. A400 podpira police DS224C in DS2246 (EOA) SAS ter polico NS224C NVMe. Podprti so SSD diski SAS in NVMe. Naprava ima tudi na zadnji strani štiri reže, med katerimi sta možna do dva napajalnika. Na sprednji strani naprave so ventilatorji, ki so popolnoma hot-swappable.

Odziv podjetij in gospodinjstev na virusno pandemijo je bil pričakovan in predvidljiv: varčevanje. Sploh v času večje negotovosti, torej v prvem letošnjem četrtletju, je potrošnja v EU znatno upadla, pas so zategnila tako gospodinjstva, podjetja so zmanjšala ali zavrla naložbe.

Številna podjetja so se med in po epidemiji koronavirsua znašla v novi resničnosti, ki od njih zahteva, da se hitreje prilagajajo novim okoliščinam. Podjetniki po vsej Sloveniji se tako soočajo z zahtevnimi izzivi in se sprašujejo, če so v skladu z novimi okoliščinami zmožni uspešno preobraziti svoje poslovanje in ga bolj digitalizirati v tako kratkem času.

Klepeti postajajo pomembno prodajno orodje. In to celo v tako »klasični« industriji, kot je prodaja avtomobilov. V času, ko smo ljudje bolj omejeni pri gibanju in previdnejši pri nakupovanju, je klasična nakupna izkušnja obiskovanja salonov ter preizkušanja različnih vozil, v upadu.

Vedno več upokojencev se odloča, da delajo naprej, čeprav v zmanjšanem obsegu, tudi po odhodu v pokoj. V zakonu namreč obstaja nekaj izjem, ki omogoča opravljanje nekaterih del ali dejavnosti in hkratno prejemanje pokojnine, a za večino poklicev to ne velja. Strateški svet vlade je zato pripravil predlog za debirokratizacijo poslovanja, ki vključuje spremembe tudi na področju dela upokojencev.

Vljudno vas vabimo na webinar o kibernetski varnosti v pomorstvu, ki bo v petek, 4. septembra 2020 ob 10.00. Prijavite se na e-naslov suzana.pesjak@unistarpro.si do najkasneje 1. septembra 2020.

Podjetje Unistar PRO ponovno dokazuje svojo strokovnost in željo po stalnem napredovanju, s čimer lahko svojim strankam nudi storitve na izredno visokem nivoju.

Podjetja so imela zaradi virusne pandemije letos na voljo podaljšan rok za oddajo bilanc in davčnih obračunov za leto 2019, in sicer kar do 31. maja 2020. Posledično na AJPES tudi niso mogli hitreje izdelati bonitetnih ocen podjetij in podjetnikov za preteklo leto, zato so te objavili šele v začetku julija.

Številne Slovence, ki svoj poletni dopust preživljajo v državah nekdanje Jugoslavije, skrbi, kaj bo, če jim bo ob vrnitvi v domovino odrejena obvezna 14-dnevna karantena. Tako zaposlene kot delodajalce. Prve zaradi tega, ker se ne bodo mogli vrniti na delo, druge zaradi tega, ker bodo zaposleni v samoizolaciji.

Predlog o uvedbi t. i. začasnega univerzalnega dohodka ni prejel potrebne podpore v Državnem zboru. Postavka v noveli tretjega protikoronskega zakona, ki bi vsem prebivalcem Slovenije za blažitev posledice epidemije namenila sto evrov mesečno, ni dobila zadostne podpore in tako ne bo predmet nadaljnje obravnave

Po začetku karantene so največ sadov povečane lokalne potrošnje užili peki, mesarji ter trgovci s sadjem in zelenjavo, tako v Sloveniji kot drugje po Evropi. Strokovnjaki so prepričani, da se bo lokalni razcvet nadaljeval tudi v prihodnje.

Dne 7.7.2020 je v Ljubljani sklenjeno sodelovanje med Unistar PRO članom skupine Actual IT in Javnim zavodom Šport Ljubljana. Unistar PRO bo v naslednjih letih skrbel za informacijske sisteme na vseh lokacijah, katere upravlja JZ Šport Ljubljana.

Da se kibernetski napadi dnevno razvijajo in izboljšujejo priča tudi zadnja ugotovitev raziskovalcev izraelske univerze Ben-Gurion University of the Negev in znanstvenega inštituta Weizmann Institute of science, ki bo sicer predstavljena tudi na Black Hat USA 2020 konferenci avgusta letos.

Zakon o interventnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic epidemije COVID-19, ki je začel veljati konec maja, prinaša nove ukrepe, s katerimi želi država olajšati finančno breme delodajalcem in ohraniti delovna mesta. Delodajalci, ki zaradi zmanjšanja obsega poslovanja, začasno ne morejo – vsaj ne v celoti oziroma za polni delovni čas – nuditi dela zaposlenim, lahko zaprosijo za subvencijo.

Mastercard in Octet Europe sta oznanila zagon nove trgovinske rešitve za Evropski gospodarski prostor (EGP). Rešitev Mastercard Trade Solution, ki temelji na tehnologiji Octet Europe, malim in srednje velikim podjetjem pomaga pri rasti njihovega poslovanja z upravljanjem s poslovnimi transakcijami v realnem času, na varen in učinkovitejši način.

Regres za letni dopust, ki ga je delodajalec dolžan izplačati zaposlenim, je zakonsko določen, in sicer najmanj v višini minimalne plače. Ta za leto 2020 znaša 940,58 evrov bruto, kar je tudi minimalna višina letošnjega regresa.

V letu 2020 bodo spletni oglaševalci v Sloveniji največ sredstev vložili v t. i. prikazno oglaševanje. Učinkovitost digitalnega oglaševanja je tudi v letos ključni motivator za njegovo uporabo, kaže raziskava, ki sta jo iPROM in Valicon izvedla med 220 slovenskimi odločevalci na področju oglaševanja in trženja.

Predstavljamo vam posnetek predavanja Neprekinjeno poslovanje tudi v času pandemije z uporabo oblačnih rešitev ter upravljanih storitev, ki sta ga za konferenco NT Remote pripravila David Bevc in Barbara Puklavec.

Učinkovitost poslovanja, hitrost uvajanja sprememb in dostopnost so v tehnološko naprednem svetu iz dneva v dan močnejši imperativ vsake organizacije.

Evropska komisija bo v okviru programa za raziskave in inovacije Obzorje 2020 sofinancirala izvedbo evropskega razvojnega projekta 5G-LOGINNOV, v katerem med 15 partnerji iz več evropskih držav skupaj sodelujejo tudi Luka Koper, Telekom Slovenije in INTERNET INSTITUT d.o.o. Projekt 5G-LOGINNOV je osredotočen na omrežje naslednje mobilne generacije 5G, in sicer predvsem z vidika razvoja inovativnih rešitev na področju logistike v okviru Industrije 4.0.

Evropska unija pospešeno spodbuja digitalno poslovanje med državami članicami. Eno izmed večjih zavor ali sider pa predstavljajo trenutna davčna pravila, ki so bila pisana še v času pred hitrim tehnološkim napredkom in so zato na marsikaterem področju neustrezna za današnje razmere.

Združenje Manager spodbuja čim hitrejše sprejetje tretjega svežnja t. i. protikoronskih ukrepov in subvencioniranja skrajšanega delovnika. Prožnost dela bo zagotovila večjo možnost ohranitve poslovanja podjetij in delovnih mest. Ob podatku, da je v Evropi ogroženo vsako četrto delovno mesto (26 odstotkov), združenje slovensko vlado poziva k pripravi celovite, trajnostno zasnovane gospodarske izhodne strategije iz krize.

Spletno nakupovanje je v zadnjem mesecu prehitelo vse druge oblike potrošnje, saj je več kot polovica evropskih kupcev (57 odstotkov) izjavila, da nakupujejo prek spleta bolj kot kadarkoli prej. Prav tako rekordno število ljudi uporablja virtualna doživetja, kot so tečaji, vadbe doma, spletne naročnine za predvajanje televizije in filmov ter spletno učenje med karanteno.

V naš kolektiv vabimo sodelavko/ca za delovno mesto Vodja storitvenega centra. Prijave sprejemamo do vključno 15. 6. 2020 na e-mail: zaposlitev@unistarpro.si

Vabimo vas, da se nam v sklopu NT remote konference pridružite pri brezplačnem predavanju z naslovom Neprekinjeno poslovanje tudi v času pandemije z uporabo oblačnih rešitev ter upravljanih storitev, ki bo v sredo, 20. maja 2020 ob 17.00. Predavatelj bo David Bevc, Unistar PRO.

Vabimo vas na brezplačni webinar z naslovom Kako nam pri delu od doma lahko pomaga Micro Focus s svojimi orodji, ki ga bomo organizirali v torek, 12. maja 2020 ob 9.30. Rešitve podjetja Micro Focus vam bo predstavil Mare Selan, Unistar PRO.

Pristanišče Varna, Bolgarija

Podjetje Actual I.T. d.d. iz Kopra, ki je del skupine DBA Group S.p.A., katere cilj je zagotavljanje storitev inteligentnega inženiringa za podporo upravljanja življenjskega cikla infrastrukture, sporoča, da je podpisalo pogodbo z Bulgarian Ports Infratructure Company, državnim upravljavcem pristaniške infrastrukture, za razvoj in dobavo novega sistema za največji bolgarski pristanišči Varna in Burgas. Informacijska rešitev z imenom »Port Community System«, bo povsem nova rešitev in bo omogočala izmenjavo informacij med deležniki, ki sodelujejo v logističnih operacijah bolgarskega pristaniškega sistema.

Zdravstvena kriza, povzročena zaradi COVID-19, nas je na neprijeten način opomnila, da je pripravljenost na drugačno izvajanje poslovnih procesov nujnost za vsako organizacijo. Mnogo je bilo zapletov in nerazumevanja in marsikdo sedaj bolje ve, kako bi se morala organizacija odzivati v primeru krize. Preden to pozabimo, preden se spet zgodi nepričakovano, bi morala vsaka organizacija svoja spoznanja in vedenja strukturirano dokumentirati. Samo tako lahko nova spoznanja uporabi še kdaj. Pravi odziv je priprava načrtov neprekinjenega poslovanja.

Vabljeni na brezplačni webinar v torek, 21. aprila 2020 ob 9.30, kjer boste izvedeli, kako varno in učinkovito delati od doma. Predavala nam bo Katja Cetinski Klun, svetovalka, PRO.astec d.o.o.

Odličen čas, da preverite kako se na prevare odzovejo vaši sodelavci in jih dodatno izobrazite

V naš kolektiv vabimo sodelavko/ca za delovno mesto Analitik v centru za pomoč uporabnikom.

Vabljeni na brezplačni webinar v torek, 14. aprila 2020 ob 9:30, kjer nam bo Sebastjan Kocelj, Unistar PRO predstavil, kako nam pri delu od doma lahko pomaga Cisco s svojimi orodji.

Plačilna disciplina v Sloveniji že pred krizo, ki jo je povzročil koronavirus, ni bila prav zgledna. Po podatkih FURS je bil v Sloveniji vsak peti račun plačan z zamudo. Povprečni odobreni rok plačila je tako v lanskem letu znašal 39 dni, kar je dlje od večine postavljenih valut. Statistika kaže, da plačniki zamujajo še dodatnih 30 dni, kar v praksi pomeni, da podjetja v Sloveniji na plačilo računa lahko čakajo tudi do 69 dni.

T. i. »megazakon«, ki ga je vlada sprejela za spopadanje s posledicami epidemije COVID-19, predvideva izplačilo t. i. kriznega dodatka zaposlenim, ki v času epidemije delajo. A ne vsem, dodatek v višini 200 evrov neto, kolikor prejme delavec, pa gre na breme delodajalca, ta pa ga je dolžen izplačati vsem aktivnim zaposlenim katerih zadnja »predkrizna« plača ni presegla 2822 evrov bruto. Dodatek je v celoti oproščen plačila vseh davkov in prispevkov

Prvega aprila letos je država ukinila plačilo davka na dobiček zaradi spremembe namembnosti zemljišč.

Epidemija koronavirusa je poskrbela za različne ukrepe, ki si jih pred tem sploh nismo znali predstavljati. Eden takih je tudi razdalja med ljudmi

Zdravje običajno vsi umeščamo prav v vrh naših osebnih vrednot. Verjamemo, da je to tudi vrednota družbe v kateri živimo in delujemo.

 

Prav zdaj smo priča epidemiji, ki ogroža naše osebno zdravje in zdravje celotne družbe. Zdravje družbe ima in bo imelo posledice tudi širše, tudi na gospodarstvu.

 

Podjetja se seveda sprašujejo, kako, kdaj, na kakšen način vpeljati ukrepe, s katerimi zaščitijo zaposlene in ob tem preživijo.

 

Na prihajajočem webinarju vam bomo predstavili ukrepe, ki so potrebni v vsaki organizaciji glede na stopnjo krizne situacije. Povedali vam bomo, kako organizirati krizno vodenje, kako krizno komunicirati in kako dovolj učinkovito poslovati. Na koncu ne bomo pozabili na priporočila, s katerimi se bodo podjetja pripravila na vrnitev v normalno poslovanje.

 

Govorili bomo o načrtu neprekinjenega poslovanja na drugačen način.

Zdravstvenih kriz se vsi upravičeno bojimo, saj smo od njih ogroženi, tako osebno s svojim zdravjem in čustveno zaradi skrbi za tiste, ki jih imamo radi, kot tudi zaradi ekonomskih pretresov, ki jih te lahko povzročijo.

Od mirnega delovnega kotička do odličnih orodij za videokonference, ki jih vodilna IT podjetja v kriznem času ponujajo brezplačno.

Spoštovani,

 

V podjetju Unistar PRO smo izvedli ukrepe za preprečevanje okužb z virusom SARS-CoV-2. Večini zaposlenih z izjemo terenskih ekip smo omogočili delo od doma, kar je zaradi narave našega dela mogoče izvesti za veliko večino naših poslovnih procesov. Ukrep smo pričeli izvajati 16. marca 2020 in bo veljal do preklica.

 

Razpisujemo novo delovno mesto: Sodelavec v tehnični podpori (terensko delo po Sloveniji). Prijave sprejemamo do vključno 31. 3. 2020 na e -mail: zaposlitev@unistarpro.si

Pandemija je grožnja poslovanju, o kateri v glavnem nismo razmišljali. Tudi takrat, kadar pandemija ne predstavlja najbolj črnega scenarija, kjer so ogrožena življenja, moramo razmišljati vsaj o izostankih z dela. Ti bodo v primeru prihoda pandemske gripe prav gotovo prisotni. Prav verjetno je, da se bo po zaključku pandemije velika večina zaposlenih vrnila na delo. Organizacija poslovanja v času odsotnosti zaposlenih pa je izziv.

 

V podjetju smo pripravili nekaj smernic, po katerih se lahko vsaka organizacija vsaj v grobem in na hitro zorganizira in pripravi na krizno situacijo.

 

Priporočamo pregled spodaj navedenih smernic.

Amazon Europe sedaj omogoča poslovanje prek njegove platforme tudi slovenskim podjetjem.

Sodobni potrošniki vse več časa preživijo v digitalnem okolju, ta celo postaja njihovo primarno okolje za številne aktivnosti – od nakupovanja, igranja, konzumiranja vsebin … Potrošniki so tudi vse zahtevnejši, od vsake digitalne interakcije pričakujejo vse več in predvsem čedalje boljše uporabniške izkušnje.

Strateška energetska konferenca En.odmev 020 se je tudi letos posebej posvetila novi energetski krajini, del programa pa je bil posvečen elektromobilnosti. In ker je pričakovati, da bo sprva večjo skrb za elektromobilnost gnalo povpraševanje podjetij in manj posamezniki oziroma gospodinjstva, bodo ta morala postati zgled.

 Novice partnerskih podjetij

 

Lenovo je kljub številnim težavam, ki pestijo panogo računalništva, posloval naravnost odlično, saj je v četrtem četrtletju in tekom celega poslovnega leta dosegel izjemno rast v vseh segmentih, kar je botrovalo novim rekordom.

Predsednik korporacije IBM Jim Whitehurst je nakazal, da bi trenutno pomanjkanje procesorjev, ki pesti proizvajalce najrazličnejših tehničnih naprav, predvsem pa pametnih telefonov in računalnikov, lahko trajalo še dve leti, pri čemer naj bi podjetje pripravilo alternativne ukrepe za zadovoljitev povpraševanja.

Lenovo verjame, da na presečišču strojne opreme, programske opreme in podpornih storitev obstajajo zmogljive in izjemne igralne izkušnje.

IBM je na nedavni virtualni konferenci Think 2021 naznanil številne preboje na področju umetne inteligence (UI), hibridnega oblaka in kvantnega računalništva, ki bodo pripomogle k še hitrejši digitalni transformaciji

Lenovo je predstavil nadgrajeno oblačno storitev Device Intelligence Plus, ki predstavlja napredno orodje za upravljanje računalnikov in skrbi za njihovo »zdravstveno stanje«.

IBM je objavil prevzem podjetja myInvenio, specializiranega za programsko opremo za procesno rudarjenje.

Med letošnjo obsežno osvežitvijo poslovnih in potrošniških prenosnikov izstopa model, namenjen rabi v zdravstvenih ustanovah.

IBM je poskrbel, da so njegove hibridne storitve v oblaku zdaj na voljo v več okoljih – v katerem koli oblaku, na lokaciji ali na robu prek IBM Cloud Satellite.

Vsaj podjetju Lenovo. To je še enkrat več zabeležilo rekordno četrtletje, saj so že drugo četrtletje zapored vsi prihodki, dobiček pred obdavčitvijo in čisti dobiček dosegli rekordne vrednosti.

Sveža raziskava IBM-ovega Instituta za poslovno vrednost (IBV) razkriva, da številni izvršni direktorji iz vsega sveta kot svoj največji izziv v naslednjih letih vidijo upravljanje z delovno silo na daljavo.

Lenovo je znova pokazal, zakaj velja za ključnega inovatorja v svetu poslovnih prenosnikov. Tokrat je letvico pomaknil višje z modelom ThinkPad X1 Titanium Yoga.

Družba IBM je prevzela podjetje Taos, enega vodilnih ponudnikov storitev v oblaku in upravljanih storitev. Računalniški velikan tako še krepi usmeritve iz svoje hibridne strategije rasti, ki stavi na platforme v oblaku.

Lenovo je za projekte s področja interneta stvari (IoT) izbral družbo Amazon Web Services (AWS).

IBM je predstavil nove inovativne zmogljivosti rešitve Watson. Ta skrbi za vnašanje podatkov v delovne tokove in napredno poslovno obveščanje, obsežne novosti pa so tudi na področju obdelave naravnih jezikov, avtomatizacije in vzpostavljanja zaupanja.

Čeprav je večina podjetij po svetu letošnjo pomlad in poletje zabeležila (znatno) slabše poslovne rezultate, to ne drži za računalniškega giganta Lenovo.

IBM je potrdil prevzem zagonskega podjetja Instana, specializiranega za spremljanje delovanja aplikacij in storitev v oblačnih okoljih.

Največji proizvajalec računalnikov na svetu je predstavil novo generacijo tablic. Nova zastavonoša med Lenovo tablicami je model Lenovo Tab P11 Pro, katerega poslanstvo je zabava najvišje kakovosti.

Ker naj bi pandemija COVID-19 otežilo glasovanje na predsedniških volitvah v Združenih državah, IBM ameriškim državam ponuja brezplačno uporabo virtualnega asistenta Watson Assistant, ki ga poganja umetna inteligenca.

Lenovo je združil moči s podjetjem AMD in ustvaril prvo in edino delovno postajo s procesorjem AMD Threadripper™ Pro ter tako ustvaril izkušnjo dvoprocesorskega sistema v enoprocesorskem sistemu uglašenih zmogljivosti, ki je ISV-certificiran za večnitno aplikacijsko okolje.

Potem ko je globalni IT-velikan prejšnji mesec prevzel podjetje Spanugo, ameriškega ponudnika oblačnih rešitev s področja upravljanja rešitev kibernetske varnosti, je tokratna »tarča« postalo podjetje WDG Automation.

Družba Lenovo je pripravila novo generacijo tabličnih računalnikov, s katerimi bo udejstvovanje v povezanem svetu še lažje.

Globalni IT-velikan je prevzel podjetje Spanugo, ameriškega ponudnika oblačnih rešitev s področja upravljanja rešitev kibernetske varnosti. Programsko opremo Spanugo bo IBM integriral v svoj javni oblak.

Družba Lenovo je predstavila najnovejšo generacijo delovnih postaj ThinkCentre, ki so na voljo v različnih velikostih, in sicer kot klasični stolpi, majhne škatlice (SFF) in kot računalniki vse-v-enem (AIO).

Skoraj vsak četrti odrasli v ZDA se spopada z neko vrsto telesne težave (npr. slabovidnost ali različne oblike bolezni), pri čemer je družba IBM na industrijskem vzorcu ugotovila, da v letu 2020 na več kot 98 odstotkih spletnih strani obstajajo težave z dostopnostjo.

Bitke z boleznijo COVID-19 ne bijejo le pacienti in zdravstveno osebje, temveč tudi znanstveniki. Številna tehnološka podjetja in druge organizacije so se zato odločili, da jim odstopijo več zmogljivosti svojih superračunalnikov za namene analize virusa in iskanja zdravila zanj.

Družba Lenovo je predstavila LOC-A, platformo za avtomatizacijo v oblaku. Ta je namenjena načrtovanju, uvajanju, upravljanju operacij ter spremljanju zmogljivosti in delovanja porazdeljene infrastrukture v oblaku s podporo za Kubernetes, Red Hat OpenShift, OpenStack in VMware Cloud Foundation.

Na sejmu CES 2020 je družba Lenovo predstavila prvi prenosnik s povezljivostjo v mobilna omrežja 5G. Gre za prvo vrhunsko računalniško izkušnjo povezljivosti 5G izven kategorije pametnih telefonov.

IBM je na ameriški patentni urad v letu 2019 prijavil res ogromno patentov in jih veliko tudi dobil. Postavil je namreč nov mejnik, rekordno število pa znaša 9262 patentov, kar je največ, kar jih je kadarkoli prejelo kakšno ameriško podjetje v koledarskem letu.

Družba Lenovo je predstavila nova prenosna računalnika ThinkBook 14 in 15, ki sta namenjena malim in srednje velikim podjetjem. Novinca stavita na odlične zmogljivosti in povezljivost.

IBM Cloud danes za vodenje svojih zalednih pisarn uporablja že 90 % svetovnih bank, hkrati pa 19 izmed prvih 20 bank in finančnih institucij na seznamu Fortune 500.

Družba Lenovo se po poročilu iz zadnjega četrtletja lahko pohvali z rekordnim, že 24,9-odstotnim globalnim tržnim deležem na področju računalnikov.

IBM je skupaj s partnerji, kot so Vodafone Group, Nokia, Cisco in Lenovo, že zagnal nov partnerski program, ki temelji na tehnologiji veriženja podatkovnih blokov (ang. blockchain), ki je zasnovan za izboljšanje dostopa do informacij o dobaviteljih in njihovega upravljanja.

Lenovo je z nogometnim klubom FC Internazionale Milano podpisala večletno sponzorsko pogodbo, računalniški gigant pa tako postaja globalni tehnološki partner prepoznavnega italijanskega kluba.

Velikan IBM in telekomunikacijski gigant AT&T sta napovedala večletno strateško zavezništvo.

Kitajska dominacija med proizvajalci superračunalnikov se nadaljuje. Glede na rezultate sveže lestvice TOP500 je Lenovo izdelal največ superračunalnikov med najboljšimi petstotimi, in sicer kar 173, sledijo mu ponudniki Inspur (71) in Sugon (63), HPE (40) in Cray (39).

IBM je objavil, da z vodilnimi podjetji po Evropi sodeluje pri razvoju hibridnega oblaka in tehnologij umetne inteligence za izboljšanje njihovega poslovanja.

Lenovo je najavil nove člane družine ThinkPad, in sicer modele T495, T495s in X395. Novi prenosniki so opremljeni z drugo generacijo mobilnih procesorjev AMD Ryzen do modela 7 PRO in grafiko Radeon Vega.

Podobno kot že pred leti SAP-jeva HANA se je IBM-ov najnaprednejši in skoraj vsevedni analitik po imenu Watson, lotil najpomembnejše postranske stvari na svetu – nogometa.

Lenovo je predstavil nove storitve Lenovo TruScale Infrastructure Services. Celovit nabor storitev temelji na naročniških storitvah, ki strankam omogočajo rabo strojne in programske opreme za podatkovne centre na izbrani lokaciji brez predhodnega nakupa le-te.

Družba IBM se je pohvalila, da je podvojila zmogljivost svojega kvantnega računalništva.

Organizacija The Business Research (TBR), ki že več kot desetletje meri zadovoljstvo poslovnih strank s strežniškimi rešitvami različnih proizvajalcev, je objavila rezultate za drugo polovico leta 2018.

Družba IBM je na sejmu potrošniške elektronike CES v Las Vegasu razkrila še enega izmed zanimivih prihodnjih projektov. Lotili se bodo vremena oziroma napovedovanja vremena, saj želijo doseči večjo zanesljivost in natančnost napovedi.

Najboljši poslovni prenosnik je postal še boljši. Družba Lenovo je najavila prenovljena prenosnika Lenovo ThinkPad X1 Carbon in X1 Yoga.

Družba IBM je sejem potrošniške elektronike CES v Las Vegasu izkoristila za predstavitev impresivnega sistema IBM Q System One.

Družba Lenovo je najavila prenovljena prenosnika Lenovo ThinkPad L390 in L390 Yoga.

Družba IBM je ustanovila nov oddelek Talent & Transformation, katerega poslanstvo bo podjetjem zagotavljati boljše kadre.

Lenovo je dosegel nov četrtletni rekord, saj je prvi presegel prodajo računalnikov v obsegu 10 milijard ameriških dolarjev.

Na konferenci Think South East Europe je IBM naznanil, da zagonska podjetja iz jugovzhodne Evrope izbirajo rešitve IBM Cloud za umetno inteligenco, veriženje blokov ter internet stvari za razvoj inovacij in širitev poslovanja na globalni ravni.

IBM je predstavil tehnologijo, ki poslovnim uporabnikom prinaša transparentnejši vpogled v delo umetne inteligence ter jim omogoča, da še bolj izkoristijo njene zmogljivosti.

Na konferenci International Supercomputing Conference (ISC) v Frankfurtu so organizatorji razglasili tudi zmagovalne proizvajalce med izdelovalci superračunalnikov.

Platforma Istio, ki je bila razvijalski javnosti prvič predstavljena pred letom dni, je dočakala prvo uradno različico – 1.0. Zanjo so poskrbeli IBM, Google Cloud, Red Hat in skupnost razvijalcev odprtokodne programske opreme.

Lenovo je na letošnjem igričarskem sejmu E3 predstavil kar šest novih namiznih in prenosnih računalnikov iz družine Legion.

Podjetje IBM je že vrsto let partner teniškega turnirja v Wimbledonu, letos pa bo pomagal tlakovati še bolj digitalno uporabniško izkušnjo obiskovalcev.

Lenovo je zgledno zaključil zadnje poslovno četrtletje, saj so prihodki družbe pred obdavčitvijo znašali 37 milijonov dolarjev, kar je 143 odstotkov več kot leto prej, ko so znašali 15 milijonov dolarjev.

Podjetje IBM in njegovi partnerji so objavili globalno pobudo Call for Code (Poziv za pisanje kode), največji in najbolj ambiciozen projekt, ki želi povezati razvijalce iz zagonskih podjetij, akademskih krogov in poslovnih organizacij s ciljem rešiti eno najbolj perečih družbenih vprašanj našega časa: kako preprečiti in se odzvati na naravne nesreče ter poskrbeti za obnovo.

Največji proizvajalec računalnikov na svetu je s strani revije Laptop Magazine že drugo leto zapored prejel priznanje za najboljšo blagovno znamko prenosnikov.

Podjetje IBM je z optimizirano različico sistema IBM Watson Health analiziralo delo v bolnišnicah po ZDA in pripravilo poročilo 15 Top Health Systems.

Ob začetku letošnje sezone v motošportu je družba Lenovo najprej sklenila večletno sponzorsko partnerstvo s podjetjem Scuderia Ferrari, nato pa podpisala še večletno partnerstvo z moštvom Ducati Team, ki tekmuje na prvenstvu MotoGP.

Podjetje IBM je podjetju Harris Poll naročilo raziskavo s področja zasebnosti in varnosti osebnih podatkov.

Oddelek Lenovo Data Center Group je v sodelovanju z organizacijami SciNet, Compute Ontario, Compute Canada in univerzo v Torontu predstavil nadgradnjo visoko zmogljivega računalniškega grozda, namenjenega Niagari – najbolj zmogljivemu raziskovalnemu superračunalniku v Kanadi.

  Družba IBM je objavila izsledke svoje raziskave IBM Resilient, ki jo je opravila skupaj z organizacijo Ponemon Institute med 2800 podjetji.

Podjetje Lenovo je objavilo rezultate za tretje poslovno četrtletje, ki se je za podjetje končalo 31. decembra 2017.

Družba IBM je že 25. leto zapored podjetje, ki na patentni urad ZDA vsako leto vloži (in pridobi) največ patentnih prijav.

Podjetje Lenovo je na sejmu CES v Las Vegasu predstavilo prenosni računalnik z aduti mobilnega telefona. Mobilnost računalnikov tako z modelom Miix 630 dobiva novo dimenzijo.

Podjetje IBM je izvedlo globalno študijo, v kateri je preverjalo razumevanje in dojemanje okoli digitalne identitete in avtentikacije.

Podjetje IBM je v sodelovanju s podjetjem Ricoh pripravilo rešitev za dvig učinkovitosti poslovnih sestankov.

Podjetje IBM je naznanilo novo platformo programske opreme IBM Cloud Private, s čimer bo podjetjem zagotovilo več milijard ameriških dolarjev za naložbe v temeljne podatke in aplikacije ter razširilo nabor orodij za uporabo v zasebnih in javnih oblakih.

Podjetje IBM je predstavilo strežnike Power Systems naslednje generacije, v katere bodo vgrajeni novi procesorji POWER9.

81 odstotkov zlorab podatkov v lanskem letu je pripisanih šibkim, privzetim ali ukradenim geslom, število napadov s poskusi prevar pa je v letu dni zraslo za 65 odstotkov.

Podjetje IBM je temeljito prenovilo ponudbo sistemov hrambe in obdelave podatkov, ki uporabljajo bliskovni pomnilnik.

5. oktobra je legendarni poslovni prenosnik ThinkPad praznoval 25. rojstni dan. V čast izjemnemu oblikovanju in inženirskim dosežkom je podjetje Lenovo, ki si od leta 2005 lasti omenjeno blagovno znamko, predstavilo tudi nov model ThinkPad Anniversary Edition 25, ki bo naprodaj le v omejeni seriji.

Podjetje IBM je objavilo, da je zgradilo svojo prvo zavarovalniško platformo v oblaku.

Družba Lenovo je predstavila pet pametnih naprav, ki kažejo zmogljivost in potencial pametnih tehnologij ob uporabi umetne inteligence (AI), obogatene (AR) in navidezne resničnosti (VR).

Podjetje IBM v sodelovanju z vodilnim afriškim telekomunikacijskim ponudnikom MTN, nizozemsko univerzo Wageningen ter podjetjem Prodapt dokazuje, da lahko tehnologija pomaga živalim.

Družba Lenovo je objavila uspešen začetek novega poslovnega leta, v katerem je kitajski proizvajalec uvedel t. i. trivalovno strategijo.

Podjetje IBM je predstavilo novo programsko opremo, katere naloga je zaščita podatkov.

Sistemi Lenovo ThinkSystem postavili 42 novih svetovnih rekordov

Družba Lenovo je objavila, da so novi strežniki iz družine ThinkSystem, opremljeni z najnovejšimi procesorji Intel® Xeon® Scalable, postavili kar 42 novih svetovnih rekordov v različnih aplikacijah in preizkusih za merjenje zmogljivosti.

IBM Mainframe za novo dobo zaščite podatkov.

Podjetje IBM je predstavilo najzmogljivejši transakcijski sistem na svetu.

Prostor na delovnem mestu je zelo dragocen, zato uporabniki od svojih delovnih postaj pričakujejo, da so zmogljive in zasedejo čim manj prostora. Lenovo ThinkStation P320 Tiny je prvak majhnih delovnih mest, saj nudi zmogljivosti klasičnih delovnih postaj, zavzame pa le drobec prostora. Je tudi nadvse enostaven za namestitev.

IBM-ov inštitut za poslovno vrednost (IBV) je v lastni študiji o prihodnosti zaznavnega računalništva ugotovil, da to ponuja skoraj neskončne možnosti izboljšav poslovnih procesov.

Družba Lenovo je superračunalniškemu centru v Barceloni (BSC) dobavila največji na Intelovih procesorjih naslednje generacije temelječ superračunalnik.

IBM je še eno podjetje, ki se je spreminjanja proizvodnih obratov lotilo s tehnologijami za Industrijo 4.0, pri čemer združuje instrumentalne, medsebojno povezane in inteligentne stvari z namenom omogočiti vpogled v zbrane podatke in spremeniti proizvodnjo.

Podjetje Lenovo je še razširilo svojo zavezo do odprtokodnih skupnosti in razvoj telekomunikacijsko obarvanih rešitev.

IBM-ovi znanstveniki počasi sestavljajo sestavljanko po imenu kvantno računalništvo.

Lenovo vlaga v umetno pamet

Kitajski velikan Lenovo se je odločil, da razvoja pametnih asistentov ne bo prepustil le družbama Amazon in Google, s katerima že sicer sodeluje, temveč bo v razvoj umetne inteligence vložil več kot 300 milijonov dolarjev, oziroma okoli petino celotnega proračuna, namenjenega raziskavam in razvoju.

IBM misli najbolje.

Družba IBM je bila že šesto leto zapored s strani podjetja Source Global Research prepoznana kot mnenjski vodja v panogi IT.

Škatla iz Lenova, ki obvlada (vse) podatke

Družba Lenovo je predstavila napravo za programsko opredeljeno hrambo podatkov (SDS), ki je strankam na voljo po modelu »na ključ«.

IBM raziskuje navade igričarjev

IBM bo v sodelovanju s ponudnikom dodatnih igričarskih storitev PlayFab vpregel svojega mojstra umetne inteligence Watsona, s katerim bo preučeval razloge za igranje in navade igričarjev.

Lenovo za poslovno in stalno mobilno povezljivost

Podjetje Lenovo je nadgradilo svojo storitev Lenovo Connect. Ta v najnovejši različici Lenovo Connect e-SIM uporabnikom omogoča mobilno povezljivost po vsem svetu – in to brez menjave kartic SIM.

IBMov Watson želi upravljati digitalna plačila in naprave interneta stvari

IBM želi v sodelovanju s plačilnim velikanom VISA pripraviti skupno platformo interneta stvari. Ta bo temeljila na platformi Watson IoT in bo rešitve s področja digitalnega plačevanja podaljšala v svet povezanih vozil, nosljivih naprav in drugih potrošniških naprav v internetu stvari.

Lenovo z rekordnim tržnim deležem v svetu računalnikov

Lenovo je po prodaji računalnikov znova premagal vse tekmece. V zadnjem koledarskem četrtletju lanskega leta je tako prodal 15,7 milijona računalnikov (+14 %), kar je zadostovalo za 4 odstotne točke višjo rast od povprečja panoge. 

IBM nad internetne stvari skupaj z Boschem

Podjetji IBM in Bosch sta napovedali sodelovanje na področju industrijskega interneta stvari (IoT); strankam sta omogočili dostop do storitev Bosch IoT Suite na odprtih in s standardi podprtih rešitvah IBM Bluemix in IBM Watson IoT Platform, s katerimi lahko učinkovito posodobijo na milijone IoT-naprav.

Lenovo je predstavil tri nove mobilne delovne postaje, in sicer prenosnika ThinkPad P51 in P51s ter prenosnik ThinkPad P71, ki obvlada tudi prikaz vsebin navidezne resničnosti (VR). Vse mobilne delovne postaje odlikujejo izjemne zmogljivosti, predvsem grafične, saj so opremljene z mobilnimi grafičnimi procesorji NVIDIA® Quadro®, a so prenosniki kljub temu tanki in lahki.

IBM BlueMix Garage metoda

Spletna stran DevOps.com vsako leto podeli 12 nagrad za najboljše projekte in rešitev s področja programske opreme. IBM je za leto 2016 prejel kar tri, in sicer za najbolj inovativno DevOps rešitev (IBM Bluemix Garage Method), za najboljšega direktorja za preobrazbo (dr. Angel Diaz) ter za najboljši članek na omenjenem spletnem mestu (»5 stvari, ki niso DevOps«, ki ga je napisala IBM-ovka Shelbee Smith-Eigenbrode.

IBM patenti

IBM je že skoraj dve desetletji in pol (kar 24 let zapored!) rekorder po številu prijavljenih in osvojenih patentov na ameriškem patentnem uradu. A v letu 2016 so IBM-ovi inženirji presegli sami sebe. Ameriški patentni urad je korporaciji podelil kar 8.088 patentov, kar je nov letni rekord. Komur se številka ne zdi visoka, mu jo lahko tolmačimo drugače – kar 22 patentov dnevno! Zanje je poskrbelo več kot 8500 raziskovalcev in izumiteljev, ki jih IBM zaposluje v 47 državah po svetu. Patenti pokrivajo različna področja in izume, od umetne inteligence in zaznavnega računalništva, zdravstva, računalništva v oblaku, kibernetske varnosti in drugih strateških področij.

MareNostrum 4

Podjetje IBM je podpisalo približno 30 milijonov vredno pogodbo o gradnji superračunalnika MareNostrum4. Novi superračunalnik, ki ga je naročila organizacija Barcelona Supercomputing Center (BSC), bo kar 12,4-krat zmogljivejši od trenutnega MareNostrum3. Načrtovana zmogljivost »štirice« bo kar 13,7 Petaflops, nameščen pa bo v kapeli Torre Girona, kjer so domovali tudi njegovi predhodniki MareNostrum 1, 2 in 3. Obvladoval bo tudi masovne podatke. MareNostrum4 bo namreč premogel diskovno polje kapacitete, ki bo presegla 10 petabajtov in bo povezana z obstoječo infrastrukturo masovnih podatkov centra BSC-CNS. Skupna kapaciteta hrambe podatkov bo kar 24,6 petabajtov. Tako kot predhodniki bo tudi MareNostrum4 povezan v omrežji evropskih raziskovalnih centrov in univerz RedIris ter Geant.

IBM podatkovni center

Podjetje IBM je svoj računalniški oblak v Veliki Britaniji razširil s štirimi podatkovnimi centri (do sedaj so imeli le dva), napolnjenimi z rešitvami za zaznavno računalništvo in inteligenco. Širitev je res obsežna in skladna s strmo rastjo povpraševanja – v zadnjih petih letih je povpraševanje po storitvah iz oblaka na otoku raslo s povprečno letno stopnjo rasti 84 %. Obseg zmogljivosti IBM-ovega angleškega oblaka se je tako kar potrojil.

ibm-iot

Podjetje IBM je najavilo 200 milijonov ameriških dolarjev težko naložbo v nov globalni sedež Watson Internet of Things (IoT) v Münchnu in nove zmožnosti tehnologije interneta stvari z zbirko podatkov Blockchain ter področjem varnosti. Podjetje je objavilo tudi širok nabor naročnikov, ki s tehnologijo Watson IoT dosegajo odlične rezultate, da bi dobili informacije z več milijard senzorjev, vgrajenih v naprave, avtomobile, brezpilotne letalnike, kroglične ležaje, dele opreme ali celo bolnišnice. Trenutno ima IBM po vsem svetu 6000 naročnikov, ki uporabljajo rešitve ter storitve Watson IoT – od tega jih je podjetje samo v zadnjih osmih mesecih pridobilo 4000.

IBM Security QRadar

Programska oprema IBM Security QRadar je prejela še eno prestižno nagrado. Za najboljšo varnostno SIEM rešitev preteklega leta jo je označila vrsta anketiranih informatikov v raziskavi podjetja SANS Institute. Slednja je zajela več kot 200 tisoč (!) varnostnih strokovnjakov po vsem svetu. Omenjena rešitev za spremljanje in upravljanje varnostnih dogodkov namreč zelo natančno odkriva in razvršča varnostne dogodke v podjetju, to pa počne s pomočjo analize obnašanja kod in omrežja v realnem času. Hitra implementacija rešitve močno poenostavi delo že sicer preobremenjenih varnostnih strokovnjakov, dodaten plus pa je brezšivna integracija z različnimi varnostnimi rešitvami, ki jih podjetje morebiti že poseduje. Preglednost nad varnostnimi dogodki je tako mogoča iz ene same konzole, IBM Security QRadar pa zna nadzirati tudi delovanje oblačnih storitev. Vse našteto pa daje jasno vedeti, da takšna SIEM rešitev podjetju pomaga zagotavljati združljivost z zakonodajo in regulativo.

IBM in Honda

Podjetje IBM je objavilo, da je razvojni oddelek Honde, proizvajalca motorjev za Formulo 1, izbral tehnologijo IBM Watson IoT za zbiranje in analizo podatkov več kot 160 senzorjev, ki so nameščeni v bolidu F1. Realnočasovna analitika bo inženirjem, moštvu in tudi voznikom omogočila boljše odločitve glede strategije dirkanja. Največji napredek naj bi bil dosežen predvsem na področju zmanjšane porabe goriva in hitrejših postankih v boksih.

Fujitsu je s strani tokijske borze in japonskega ministrstva za gospodarstvo, trgovino in industrijo (METI) prejel novo priznanje: priznanje za pomenljivo digitalno preobrazbo.

Fujitsu je predstavil sodelovanje z družbo AWS pri razvoju upravljanih rešitev za stranke s področja mobilnosti.

Fujitsu je predstavil novo integrirano virtualno platformo za področje mobilnosti, ki uporabnikom omogoča nemoteno integracijo in upravljanje informacij na napravah, vključno s povezanimi avtomobili, pametnimi telefoni in tabličnimi računalniki.

Fujitsu Laboratories so razvili nov algoritem, ki s pomočjo umetne inteligence ocenjuje raven koncentracije posameznika. Tako lahko z visoko natančnostjo zajame in količinsko opredeli stopnjo koncentracije, ko oseba opravlja različne naloge. Model to doseže z zaznavanjem subtilnih sprememb v mišičnih gibih, ki razkrivajo razlike v obrazni mimiki, ki se pojavijo, ko se oseba koncentrira ali ne.

Fujitsu Laboratories so razvili nov algoritem, ki v video posnetkih zazna različne delovne elemente in naloge – na primer odstranjevanje sestavnega dela, privijanje vijaka ali namestitev pokrova.

Fujitsu Laboratories so razvili novo večfaktorsko biometrično avtentikacijo, ki ponuja inovativno nakupovalno izkušnjo, skladno z omejitvami sodobnega časa.

Fujitsu in podjetje Zippin sta sklenila partnerstvo, v katerem je Fujitsu postal ekskluzivni distributer Zippinove rešitve za trgovine brez blagajn na Japonskem.

Superračunalnik Fugaku, ki ga skupaj razvijata družbi RIKEN in Fujitsu, je ohranil položaj vodilnega superračunalnika na svetu.

Družba Fujitsu je predstavila platformo, namenjeno vozilom prihodnosti. Fujitsu Future Mobility Accelerator Digital Twin Analyzer je z umetno inteligenco podprta platforma za analizo slike, ki jo zajema kamera ali več kamer v vozilu.

Fujitsu Laboratories so razvili tehnologijo umetne inteligence, ki natančno zajame bistvene značilnosti, vključno s porazdelitvijo in verjetnostjo večdimenzijskih podatkov, s čimer izboljša natančnost odkrivanja in presoje algoritmov umetne inteligence – tudi brez vnaprejšnjega podrobnega učenja na skrbno pripravljenih »trening« podatkovnih zbirkah.

Fujitsu je predstavil nov sistem za hrambo in obdelavo podatkov ETERNUS DSP, ki je pravzaprav platforma za podatkovne storitve, namenjena poslovnim okoljem, ki se za doseganje uspeha zanašajo na analizo velikih količin podatkov.

Pametna mesta in pametne zgradbe zahtevajo vedno večji nabor storitev, med katerimi so številne kombinacije fizičnih storitev, prepletenih s spletnimi zmogljivostmi. Hkrati pa upravitelji mest in stavb vse pogosteje iščejo rešitve za pomoč pri upravljanju vseh storitev na primeren, dosleden in stroškovno učinkovit način.

Fujitsu Laboratories so razvili tehnologijo za stiskanje video-podatkov visoke ločljivosti, namenjeno za aplikacije umetne inteligence, ki prepoznavajo video posnetke. Omenjena tehnologija lahko stisne video podatke na samo desetino izvirne velikosti, pri čemer ohrani dovolj informacij v sliki, da algoritmi umetne inteligence prepoznajo, kaj se v posnetku dogaja in kaj je na sliki

Podjetje Fujitsu je razvilo prebojno inovacijo za hitro shranjevanje in branje podatkov, shranjenih na magnetni trak. Tračni mediji, katerih ključna lastno je nizkocenovna hramba podatkov, utegnejo tako zopet konkurirati diskovnim pogonom.

Podjetje Fujitsu je bilo že tretje leto zapored izbrano na seznam organizacije CDP kot zgledno podjetje, ki mu je mar za podnebne spremembe. Fujitsu je dosegel najvišjo oceno po CDP-jevih kriterijih glede korporativnih dejavnosti kot odziv na podnebne spremembe.

Podjetje Fujitsu je napovedalo prodajo nove merilne naprave za industrijo oblačil.

Podjetje Fujitsu vstopa v bitko za mobilna omrežja 5G z lastno opremo. To je v obliki baznih postaj že dostavilo v testiranje japonskemu mobilnemu operaterju NTT DOCOMO

Fujitsu Laboratories so razvili tehnologijo digitalne izmenjave identitete, ki posameznim uporabnikom in storitvenim podjetjem, ki sodelujejo v spletnih transakcijah, omogoča potrditev identitete drugih strank v transakcijah.

Družba Fujitsu je skupaj s partnerjem Autonomic (ta je v lasti družbe Ford Smart Mobility) napovedal razvoj prilagodljivih rešitev za avtomobilsko industrijo s poudarkom na poslovnem modelu mobilnosti kot storitve.

Družba Fujitsu je prenovila nabor poslovnih prenosnikov LIFEBOOK in tablic ARROWS Tab. Novinci tako prinašajo predvsem najnovejše procesorje in grafične kartice pa tudi nekaj inovativnih novih funkcij.

Fujitsu laboratoriji so predstavili lastno razvito tehnologijo, s katero so kar za 8-krat uspeli pomanjšati senzorje infrardečih kamer, ki znajo tudi ponoči posneti fotografije, polne podrobnosti.

Fujitsu je z novim koledarskim letom prenovil tudi ponudbo poslovnih prenosnikov, namiznih računalnikov in delovnih postaj.

Pospešena selitev poslovanja podjetij v računalniške oblake različnih ponudnikov je prinesla s seboj vrsto izzivov.

Družba Fujitsu je razvila napredno enostransko anteno, ki sočasno podpira delovanje več različnih 5G-komunikacij

Družba Fujitsu ostaja eden najpomembnejših ponudnikov rešitev za podatkovne centre, ki bodo predstavljali hrbtenico sveta IT tudi v prihodnje.

Družba Fujitsu je sporočila, da je razvila novo različico tekočinskega hladilnega sistema za strežnike PRIMERGY

Družba Fujitsu je sporočila, da je postala članica mednarodne iniciative RE100, ki izpostavlja predvsem rabo obnovljivih virov energije.

Fujitsu je sporočil, da se je njegov superračunalnik AI Bridging Cloud Infrastructure (ABCI), namenjen obdelavi nalog s področja umetne inteligence uvrstil na 5. mesto med vsemi superračunalniki na svetu.

Fujitsu je prenovil družino delovnih postaj ESPRIMO z najnovejšo, osmo generacijo procesorjev Intel Core ter svežo različico operacijskega sistema Windows 10.

Fujitsu laboratoriji so v navezi z družbo Asahi Shuzo Co. objavili sodelovanje pri izdelavi priljubljenega riževega vina (beri: žganja) DASSAI sake.

Fujitsu laboratoriji so se pohvalili, da so razvili tehnologijo umetne inteligence, ki uporablja tehniko globokega učenja za prepoznavanje predmetov in učenje uspešno opravi tudi, ko ima na voljo le malo podatkov.

Družba Fujitsu je s kitajskim podjetjem INESA Co., ki je pretežno v državi lastni, ustanovilo skupno podjetje INESA Intelligent Technology, ki bo nudilo storitve in platforme za pametne tovarne ter pametna mesta.

Konec februarja bo družba Fujitsu na sejmu Mobile World Congress v Barceloni predstavila vpliv novih računalniških tehnologij, kakršen je koncept kvantnega računalnika.

Družba Fujitsu je v sodelovanju z univerzo v japonskem mestu Kyoto zagnala raziskovalni projekt, v okviru katerega je ustvarila poseben oddelek za inteligentne medicinske sisteme.

Družbi Fujitsu in Microsoft sta tik pred koncem leta najavili sodelovanje na področju razvoja poslovnih rešitev, opremljenih z umetno inteligenco.

Družba Fujitsu je napovedala razvoj nove robotske platforme z umetno inteligenco. Razvija namreč storitveno platformo, ki bo omogočala »naravno« sporazumevanje ljudi in robotov.

Družba Fujitsu je v svojih laboratorijih razvila najmanjši senzor na svetu, ki za delovanje ne potrebuje rešitve, ki bi zahtevala polnjenje ali zamenjavo baterije.

Družbe Fujitsu, Lenovo in Japonska razvojna banka (DBJ) so objavile strateško sodelovanje in zagon skupnega podjetja, ki se bo osredotočalo na raziskave, razvoj, oblikovanje, proizvodnjo in prodajo računalniških naprav na svetovnem trgu.

Družba Fujitsu je japonskemu inštitutu za raziskave na področju avtomobilizma (JARI) v uporabo predala nov grozd strežnikov PRIMERGY CX2550 M2, PRIMERGY CX400 M1 ter PRIMERGY RX2530 M2, katerih posebnost je novo tekočinsko hlajenje.

Družba Fujitsu je v začetku oktobra prejela naročilo za izdelavo najhitrejšega superračunalnika na Japonskem. Naročnik je National Institute of Advanced Industrial Science and Technology (AIST), predvidena zmogljivost superračunalnika pa kar 550 petaflops.

Družba Fujitsu je predstavila dve novi delovni postaji.

Družba Fujitsu je na Japonskem predstavila kar 30 novih poslovnih računalnikov, delovnih postaj, prenosnikov in tablic, prilagojenih sodobnim delovnim okoljem.

Fujitsu ve, kdaj je delavcem vroče.

Družba Fujitsu je razvila algoritem, ki spremlja toplotne in vročinske obremenitve zaposlenih.

Družba Fujitsu je razvila novo tehnologijo upravljanja virtualnih strojev, po zaslugi katere bodo podatkovni centri lahko še izboljšali gostoto svojih strežnikov.

Družba Fujitsu je razvila novo na umetni inteligenci temelječo tehnologijo, ki možne oblike bolezni prepozna kar iz rentgenskih posnetkov.

Družba Fujitsu je pripravila sistem globokega učenja, ki prinaša rešitve s področja umetne inteligence.

Fujitsu z novimi poslovnimi računalniki in tablicami

Fujitsu je predstavil novo generacijo prenosnih računalnikov LIFEBOOK, namiznih računalnikov ESPRIMO ter tablic ARROWS. Med slednjimi izstopa nova 10,1-palčna tablica ARROWS Tab Q507/P-SP, ki ima integrirano rešitev Fujitsu Biometric Authentication Slide Passport za odčitavanje biometričnih potnih listov kot tudi lastno tehnologijo prepoznavanje ožilja dlani. Tablica je obenem odporna na vodo in prah, zato je primerna za različne poslovne implementacije. Na voljo bo poleti.

Fujitsu z brezkompromisnimi mini strežniki

Fujitsu je predstavil novo generacijo strežnikov PRIMERGY, ki jih poleg majhnih dimenzij odlikujejo izjemne zmogljivosti.

Fujitsu z novo generacijo analitičnih rešitev za trgovino

Fujitsu je za trgovska podjetja vseh velikosti pripravil novo analitično rešitev Retail Engagement Analytics solution (REA). Nadgrajena REA 2.0 obvlada povezovanje najrazličnejših vrst podatkov in omogoča realnočasovni pogled v poslovanje ter obnašanje potrošnikov v trgovini, s čimer lahko spletni trgovci pripravijo še boljše nakupovalne izkušnje in prodajo več izdelkov ali storitev.

Fujitsu evropska podjetja okrcal z vidika varnosti

Fujitsu je v poročilu 2017 Threat Predictions report, ki ga je objavil njegov varnostno-operacijski center, prepoznal 10 največjih varnostnih groženj za poslovna okolja. Podjetje evropska podjetja svari, da kibernetske varnosti ne jemljejo dovolj resno, saj večina nima vpeljanih niti osnovnih varnostnih IT-procesov, zato so zelo ranljiva za napade vseh vrst.

Fujitsu je v sodelovanju z univerzo v Torontu razvil nova tiskana vezja za optične komunikacije, ki porabljajo le dobro polovico (55%) energije obstoječih rešitev. Nova vezja bodo znatno pocenila stroške napajanja telekomunikacijske opreme v podatkovnih centrih, saj Fujitsu načrtuje vgradnjo v nove generacije strežnikov, stikal in druge omrežne opreme, ki za prenos podatkov uporablja optične vodnike.

Fujitsu za enostavnejše vzdrževanje opreme

Fujitsu je razvil novo poslovno aplikacijo, poimenovano PLANTIA, ki deluje kot sistem za napredno vzdrževanje opreme in strojev v proizvodnih podjetjih. Rešitev PLANTIA omogoča temeljito upravljanje z vsemi vzdrževalnimi posegi in procesi. Sestavlja jo sedem podsistemov, in sicer upravljanje opreme, upravljanje vzdrževalnih ciklov, načrtovanje vzdrževanja, poročila o vzdrževanju, poročila o popravilih, vodenje zalog ter upravljanje pregledov. Fujitsu želi z novo rešitvijo strankam pohitriti, poceniti in standardizirati vzdrževanje opreme in strojev ter ga digitalizirati.

Fujitsu-Stylistic-Q736-Tablet

Fujitsu je predstavil nov hibrid računalnika 2-v-1. STYLISTIC Q736 je tako lahko lahek 13,3-palčni prenosnik ali zmogljiva poslovna tablica, od konkurentov pa se loči po vrsti varnostnih tehnologij, med drugim tudi edinstveno in v Fujitsu laboratorijih razvito rešitev PalmSecure. Ta uporabnika prepozna z biometričnim prepoznavanjem ožilja dlani, prepoznavanje pa je bolj natančno, hitrejše in za uporabnika enostavnejše kot druge biometrične metode avtentikacije.

Fujitsu-cip

Fujitsu laboratoriji so s sodelovanjem s tokijskim Tehnološkim inštitutom dosegli pomemben mejnik pri brezžičnem prenosu podatkov. Organizaciji sta razvili CMOS-čip, ki signale obdeluje pri izjemno visokih frekvencah, in sicer v razponu med 72 in 100 gigaherci (GHz). Že prvi prototipi so postavili nov rekord v svetu brezžičnega prenosa podatkov, saj so dosegli hitrost 56 gigabitov na sekundo (Gbps).

Fujitsu BaaS

 Podjetje Fujitsu je predstavilo napravo Cloud Backup as a Service (BaaS) Rapid Recovery Appliance, ki z uporabo globalno razpoložljive storitve FUJITSU Cloud Backup as a Service podjetjem omogoča prilagodljivo zaščito podatkov na vseh lokacijah. Prednastavljena naprava je posebej primerna za hibridna IT-okolja, kjer se podatki nahajajo tako v podjetju kot zunaj njega (pri ponudnikih storitev), saj skrbi za redno izdelavo varnostnih kopij in omogoča hitro obnovo podatkov v primeru njihove izgube ali poškodovanja

FUJITSU Eternus DX8700 s3

Podjetje Fujitsu je z novo generacijo sistemov hrambe podatkov zmogljivosti le te premaknil na področje dvomestnih številk – v petabajtih, seveda. Sistema ETERNUS DX8700 S3 in DX8900 S3 sta izjemno skalabilna ter odzivna, saj nudita do 4 milijone IOPS, kapaciteta hrambe podatkov pa lahko dosega do 14 PB. Kot je pri Fujitsuju že v navadi, sistema ETERNUS nudita stalno dosegljivost in odlično podporo za najrazličnejše obremenitve.

FUJITSU Server PRIMERGY RX4770 M2

 Podjetje Fujitsu je predstavilo drugo generacijo strežnikov PRIMEQUEST 2000, katerih zmogljivosti in neprekinjenost delovanja se kljub x86-zasnovi lahko primerjajo s sistemi UNIX in mainframe, hkrati pa so ti sistemi tudi idealna rešitev za poganjanje analitike in »računalništva v pomnilniku« na platformi SAP HANA. Med novimi strežniki po svojih zmogljivostih, pomnilniški kapaciteti in zanesljivosti delovanja izstopa tudi model FUJITSU Server PRIMERGY RX4770 M2.

 Podjetje Fujitsu je predstavilo novo družino strežnikov FUJITSU CELSIUS C740, namenjenih rabi v podatkovnih centrih. Njihova odlika je visoka zmogljivost pri obdelovanju grafičnih nalog, japonski proizvajalec pa si največ strank za storitve grafične virtualizacije obeta iz avtomobilske, letalske, energetske in drugih industrij. Za grafično srce novih strežnikov so pri družbi Fujitsu izbrali grafične procesorje NVIDIA, storitve grafične obdelave na daljavo pa omogoča kombinacija programske opreme Citrix XenServer.

  Podjetje Fujitsu je predstavilo dve novi poslovni tablici ARROWS ter štiri nove poslovne prenosnike z družine LIFEBOOK. Novinci bodo sprva naprodaj na Japonskem, nato pa še v Evropi. ARROWS Tab Q775/K sodi med večje in zmogljivejše, saj se za 13,3-palčnim zaslonom skriva zmogljiv Intelov procesor, tablica pa premore celo senzor ožilja uporabnika, kar ta s pridom uporabi za prijavo v sistem ali aplikacije. 10,1-palčna ARROWS Tab Q584/K pa se lahko pohvali z odpornostjo na vodo, prah in celo nekatere kemikalije.

Podjetje NetApp je za stranke pripravilo program NetApp® Keystone, ki jim ponuja vrsto prilagodljivih rešitev, ne glede na to, ali se odločijo za gradnjo ali nakup oblačne infrastrukture.

Podjetje NetApp daje strankam svobodo izbire katerega koli oblaka ob poenoteni izkušnjo.

Družba NetApp je predstavila nov pomnilniški sistem NetApp EF600. Ta je opremljen izključno s pogoni SSD pasme NVMe, ki skbijo za bliskovito hiter dostop do podatkov in omogočajo podjetjem, da jih hitro obdelajo.

Družba NetApp je strankam in partnerjem še olajša hibridno večoblačno izkušnjo, saj je pripravila sistem NetApp AFF C190, ki uporablja le bliskovni pomnilnik.

Družba NetApp ponuja resnično brezhibno hibridno večoblačno izkušnjo, ki vključuje razpoložljivost podatkovnih storitev v oblaku NetApp na NetApp HCI, možnost razširitve s trajnim shranjevanjem prek največjih javnih oblakov in zmožnost upravljanja, rabe in plačila storitve v oblaku tako, kot to želijo podjetja.

Družba NetApp je prejela prestižno priznanje giganta iz IT-industrije. Spletni velikan je namreč podjetju na konferenci Google Cloud Next ’19 v San Franciscu podelil naziv 2018 Google Cloud Technology Partner of the Year for Infrastructure

Družba NetApp je objavila vmesne poslovne rezultate. V tretjem četrtletju finančnega leta je ustvarila za dva odstotka več prihodkov kot leto pred tem, in sicer 1,56 milijarde ameriških dolarjev.

Družba NetApp je z novim letom podaljšala pogodbo in ostaja uradni sponzor ekipe Ducati v tekmovanju MotoGP v novi sezoni.

Družba NetApp je v novo leto vstopila s ponudbo novih podatkovnih storitev in rešitev, ki bodo še opolnomočile stranke, ki stavijo na inoviranje v oblaku.

Družba NetApp je prejela naziv 2018 Gartner Peer Insights Customers’ Choice for Solid-State Arrays, kar pomeni, da so njeni sistemi hrambe podatkov, ki temeljijo na bliskovnem pomnilniku znova najbolj prepričali stranke.

Družba NetApp uresničuje svojo vizijo podpore vseh oblačnih platform. Podatkovno gnanim podjetjem omogoča uporabo podatkov v hibridnih oblačnih okoljih, povezovanjih različnih oblačnih okolij in storitev.

Družba NetApp je portfelj lastnih rešitev okrepila še s ponudbo večoblačnih okolij s tehnologijo Kubernetes.

Na konferenci Transform 2.0 je družba Lenovo predstavila okrepljeno sodelovanje s podjetjem NetApp, avtoriteto na področju hrambe podatkov in hibridnih oblačnih okolij.

Družba NetApp je predstavila arhitekturno rešitev NetApp® ONTAP® AI, ki jo poganjajo superračunalniki NVIDIA DGX™, podatke pa hrani in prenašajo sistemi bliskovnega pomnilnika NetApp AFF A800.

Družba NetApp je predstavila letošnje »diplomante« iz programa NetApp® Excellerator Program. Gre za šest zagonskih podjetij z rešitvami in vizijo, kako s pomočjo tehnologije in podatkov spremeniti svet na bolje.

Družba NetApp je najavila rešitev NetApp Cloud Volumes for Google Cloud Platform, s katero strankam nudi v celoti upravljano storitev za shranjevanje datotek v oblaku, saj je tesno integrirana z Google Cloud Platform (GCP).

Čeprav je uredba GDPR zrasla na zelniku Evropske unije, se še kako dotika tudi ZDA, saj narekuje nova »pravila igre« za hrambo in obdelavo podatkov državljanov evropskih držav – z njimi pa imajo opravka seveda tudi podjetja v ZDA.

  Družba Netapp je v sodelovanju z družbo Fujitsu razvila nove rešitve s področja konvergenčne infrastrukture in jih poimenovala NFLEX.

Družba Netapp je svojo rešitev Data Fabric, tako tisto za lokalno rabo kot oblačno storitev, nadgradila s tehnologijo umetne pameti NetApp Active IQ in virtualnim pomočnikom, poimenovanim Elio.

Družba Netapp je podelila svojo nagrado za inovativnost.

Družba Netapp bo na rešitvi NetApp SolidFire zgradila več odprtokodnih oblačnih platform, ki bodo podpirale obstoječe rešitve Apache CloudStack, OpenStack, Docker, Kubernetes in druge.

Družba Netapp bo v sodelovanju s podjetjem ASE v ZDA postavila nove temelje oblačnega okolja ASE Cloud.

NetApp med vodilnimi proizvajalci strežnikov z bliskovnim pomnilnikom.

Analitično podjetje Gartner je objavilo svoj letni pregled trga rešitev, ki uporabljajo bliskovni pomnilnik. Med vodilne proizvajalce v t. i. magičnem kvadrantu se je uvrstilo tudi podjetje NetApp, ki so ga analitiki pohvalili na račun strežnikov in celovitosti vizije njihovega razvoja.

Računalništvo v oblaku je za IT-vire, kot so pomnilnik, procesor, prostor za hramba podatkov idr., v nekaterih primerih uvedlo poslovni model plačila po dejanski (upo)rabi.

Družba NetApp je skupaj z družbo Cisco predstavila novo rešitev, poimenovano FlexPod® SF. Ta je sestavljena iz operacijskega sistema NetApp® SolidFire® Element® OS, ki teče na strežnikih Cisco C220 M4.

Družba NetApp je objavila novo različico programske opreme NetApp StorageGRID Webscale, ki podjetjem poenostavlja upravljanje hrambe podatkov v okoljih OpenStack, podpira pa tudi kontejnerje Docker na najrazličnejših strežnikih.

Pomnilniške rešitve NetApp SolidFire, namenjene podatkovnim centrom, so na začetku februarja praznovale prvo obletnico. Trg jih je odlično sprejel, saj so eden ključnih gradnikov podatkovnih centrov nove generacije, so prilagodljivi in skalabilni.

Revija CRN je med najboljše izdelke s področja hrambe in obdelave podatkov uvrstila kar dva NetAppova izdelka. Med finaliste za nagrado najboljših izdelkov leta 2016 sta tako uvrščena NetApp SolidFire SF-Series 19210 in NetApp E2800. Prvi ponuja najvišjo gostoto med polji bliskovnega pomnilnika in posledično najnižje stroške GB/IOPS, s čimer je idealna izbira za močno virtualizirana okolja in oblačne infrastrukture. Skalabilna arhitektura, popolna avtomatizacija in integracija z VMware in OpenStack pa ob zagotovljeni kakovosti storitev ta sistem naredita boljši od konkurence.

NetApp siri ponudbo sistemov z bliskovnim pomnilnikom

Družba NetApp je na konferenci Gartner Data Center, Infrastructure & Operations Management Conference 2016 predstavila razširjeno ponudbo sistemov z bliskovnim pomnilnikom. Podjetje je želelo znižati vstopni prag rabe teh sistemov in pripravilo sistem NetApp® All Flash FAS (AFF) A200, ko ga odlikujejo dobre zmogljivosti in zelo privlačna cena, namenjen pa je srednje velikim podjetjem. Gre za sistem kompaktne zasnove, višine 2U, ki ima vgrajeno »polico« pogonov SSD, katere najvišja zmogljivost lahko doseže spoštljivih 8,8 petabajta. Hkrati je NetApp na omenjeni konferenci predstavil tudi prenovljeno programsko opremo SolidFire® Element® OS, ki podjetjem omogoča še hitrejše in povsem dinamično prilagajanje sistemov hrambe podatkov trenutnim razmeram, obremenitvam in zahtevam IT-okolja ter aplikacij.

Bill Miller

Vodenje informatikov v družbi NetApp je prevzel William H. Miller, katerega ključna naloga v vlogi CIO bo poskrbeti za kakovostno digitalno preobrazbo podjetja, skladno z napredno poslovno strategijo in tehnološkimi cilji. Miller bo ohranil inženirsko znanje, a razvoj poslovanja usmerjal v smeri zagotavljanja večje vrednosti NetApp rešitev v očeh strank. NetApp bo tem pomagal bolje upravljati s podatki, tesneje integrirati informacijska okolja, avtomatizirati procese in odpravljati ozka grla v poslovanju. Miller je pred prevzemom položaja direktorja informatike v družbi NetApp deloval kot podpredsednik in CIO podjetja Broadcom.

Netapp ONTAP 9

Družba NetApp je predstavila novo generacijo programske opreme ONTAP. Različica ONTAP 9 prinaša podporo javnemu oblaku Microsoft Azure, novim sistemom bliskovne in hibridne hrambe podatkov ter še boljše obvladovanje najrazličnejših bremen.

Trg bliskovnih pomnilniških rešitev bliskovito raste

Raziskava družbe IDC ugotavlja, da imajo ponudniki rešitev za hrambo podatkov v prvem četrtletju letošnjega leta veliko razlogov za veselje. V omenjenem četrtletju so namreč prodali kar 238,2 % več naprav, opremljenih zgolj z bliskovnim pomnilnikom (t. i. all-flash), kot v enakem lanskem obdobju.
Družba EMC z 31-odstotnim tržnim deležem še vedno obvladuje področje hrambe podatkov, na drugo mesto pa se je v obravnavanem obdobju z 22,8 % deležem prodaje uvrstilo podjetje NetApp, ki je prehitelo ponudnike Pure (15 %), HPE (12,4%) ter IBM (8,5 %). NetAppovo rast analitiki pripisujejo tudi prevzemu enega pionirjev v svetu bliskovnih pomnilniških rešitev, podjetja SolidFire. Tradicionalna proizvajalca HP in IBM, kateri paradni konji so bila včasih diskovna polja, vse bolj izgubljata tla pod nogami. Na njune stranke prežijo tudi novi ponudniki, denimo podjetje Huawei, ki že stopa tudi na trg bliskovnih pomnilniških rešitev. Medtem ko je bliskovni pomnilnik v podatkovnih centrih vse bolj priljubljen, se tržišče tradicionalnih diskovnih polji počasi manjša - v preteklem četrtletju so prodajalci z njimi ustvarili za 2,2 odstotka manj prometa.
Vir: IDC
 

Naj podatki ne zadušijo vaše digitalne preobrazbe

Številna podjetja se borijo z izzivi digitalne preobrazbe poslovanja z novimi rešitvami s področij družbenih medijev, mobilnosti, analitike itd. Vsem naštetim je skupno to, da za kar najboljše rezultate potrebujejo podatke, ogromno njih, in ustrezno obdelavo – idealno kar v realnem času. To pa zmorejo le najboljše (in najdražje) rešitve s področja hrambe in obdelave podatkov, ki stavijo na rabo bliskovnega pomnilnika. A slednje si lahko privošči le peščica podjetij, večino ostalih omejuje ekonomska realnost v obliki omejenih proračunov za IT in kadrovske podhranjenosti.

NetApp All Flash FAS

NetApp je skupaj z družbo Cisco najavil nove sisteme hrambe in obdelave podatkov, ki uporabljajo izključno bliskovni pomnilnik. Namenjeni so sodobnim podatkovnim centrom najzahtevnejših strank, gradijo pa na konvergenčni infrastrukturi FlexPod. V sodobna IT-okolja prinašajo še več zmogljivosti, prilagodljivosti in možnost bistveno hitrejšega in učinkovitejšega dela z obsežnimi bazami podatkov ter virtualnimi okolji.

NetApp-SolidFire

NetApp je objavil skorajšnji nakup družbe SolidFire, za katero bo odštel 870 milijonov dolarjev – v gotovini. SolidFire je eden vodilnih proizvajalcev naslednje generacije sistemov hrambe podatkov, ki gradijo izključno na bliskovnem pomnilniku (flash). NetApp se je za nakup družbe SolidFire odločil tudi na račun rešitev, ki omogočajo enostavno skaliranje zmogljivosti ter rešitev za učinkovito upravljanje, ki že podpirajo večnajemniške modele ter ekonomijo računalništva v oblaku.

NetApp AFF8000

 NetApp je na konferenci Flash Memory Summit 2015 predstavil svojo vizijo razvoja in evolucije podatkovnih centrov. V teh bo vedno več pomnilniških rešitev, ki stavijo na bliskovni pomnilnik, kakršna je NetApp AFF8000. Z njimi lahko podjetja izjemno hitro obdelujejo ogromne količine podatkov, tako v transakcijskih sistemih kot na področju analitike. Zelo dobro je bila sprejeta tudi inovativna rešitev NetApp Data ONTAP FlashEssentials, ki še dodatno pohitri zmogljivosti in učinkovitost pomnilniškega sistema.

NetApp je družino pomnilniških sistemov All Flash FAS dopolnil z novimi modeli, namenjeni srednje zahtevnim poslovnim okoljem. Naprave iz družine 8000 Series nudijo izjemne zmogljivosti ob najboljših rešitvah upravljanja podatkov v eni napravi. Del nove družine je tudi inovativna rešitev NetApp Data ONTAP FlashEssentials, ki še dodatno pohitri zmogljivosti in učinkovitost pomnilniškega sistema. NetAppove sisteme v primerjavi s konkurenčnimi rešitvami odlikuje tudi hitra povrnitev naložbe.

 NetApp je družino pomnilniških sistemov All Flash FAS dopolnil z novimi modeli, namenjeni srednje zahtevnim poslovnim okoljem. Naprave iz družine 8000 Series ponujajo izjemne zmogljivosti ob najboljših rešitvah upravljanja podatkov v eni napravi. Del nove družine je tudi inovativna rešitev NetApp Data ONTAP FlashEssentials, ki še dodatno pohitri zmogljivosti in učinkovitost pomnilniškega sistema. NetAppove sisteme v primerjavi s konkurenčnimi rešitvami odlikuje tudi hitra povrnitev naložbe.

 Podjetje NetApp je predstavilo novo programsko opremo, ukrojeno po zahtevah hibridnih IT okolij. Z njo skrbnikom IT v podjetjih omogočajo hitrejše in zanesljivejše izdelovanje varnostnih kopij ter obnovo podatkov, predvsem pa večji nadzor nad hrambo podatkov v njihovi življenjski dobi.

 Konec oktobra je zaznamovala tretja obletnica partnerstva podjetij NetApp in Cisco ter skupnega izdelka. Strežniška rešitev FlexPod je prepričala več kot tri tisoč zahtevnih podjetij po svetu in presegla vse načrte podjetij, saj se je prodaja »omare« z integriranimi podatkovnimi ter procesiranimi strežniki in omrežnimi rešitvami iz leta v leto podvoji.

Novell Micro Focus

 Podjetje Novell je tudi uradno postalo del skupine Micro Focus. Uspešna integracija je ohranila vse vrednote podjetja, katerega rešitve bodo tako še naprej skrbele za zadovoljstvo poslovnih uporabnikov. Novell bo nove rešitve razvijal predvsem na področjih mobilnosti, virtualizacije in računalništva v oblaku.

 Podjetje Unistar PRO ima eno daljših tradicij med podjetji s področja informacijskih tehnologij v Sloveniji, saj je na trgu prisotno že od leta 1989. Strankam pripravlja celovite rešitve, ki jim omogočajo doseganje najboljših rezultatov na njihovih poslovnih področjih. Rešitve so bodisi narejene po meri ali pa maksimalno prilagojene potrebam in zahtevam strank ter skladne z najboljšimi praksami. Strokovnjaki podjetja povezujejo številna tehnična in vsebinska znanja v uporabnikom prijazno informacijsko okolje.

 Analitska družba Forrester Research je v svojem poročilu The Forrester Wave™: Endpoint Encryption, Q1 2015 rešitvi Novell ZENworks podelila najvišje ocene glede referenc in stroškov. To še dodatno potrjuje, da so podjetja, ki uporabljajo orodja iz paketa Novell ZENworks Suite z njimi izredno zadovoljna.

Analitska hiša IDC je v svojem poročilu IDC MarketScape: Worldwide Virtual Client Computing 2019-2020 Vendor Assessment družbo Citrix označila za vodilnega ponudnika virtualiziranih odjemalcev.

Ker kar več kot 14.000 kitajskih študentov zaradi prepovedi potovanj, ki je posledica koronavirusa, ni moglo pripotovati v Avstralijo, se je Univerza v Sydneyju za pomoč obrnila na svoje tehnološke partnerje.

Podjetje Citrix Systems je razširilo delovanje rešitev Citrix Workspace v Googlovo oblačno okolje. Podjetja lahko s pomočjo rešitve omenjene rešitve zaposlenim omogočijo enoten dostop do aplikacij G Suite, ki jih ti potrebujejo pri svojem delu in pogosto raje uporabljajo kot konkurenčne izdelke.

Podjetje Citrix v sodelovanju s podjetjem Palo Alto Networks poenostavlja namestitev požarnih zidov nove generacije znotraj rešitve Citrix SD-WAN, kar omogoča večplastno varnost v podružnicah in delovnih prostorih podjetij in organizacij.

Tako kot vse ostalo v digitalnem svetu so tudi delovna namizja postala virtualna.

Ameriško združenje invalidov je družbi Citrix dalo priznanje za enega najboljših zaposlovalcev oseb s telesnimi okvarami v ZDA.

Družba Citrix objavila načrte za razširitev rešitve Citrix Workspace v Google Cloud, s čimer bo še povečala njeno prilagodljivost in podjetjem pomagala pri prehodu v oblak, saj bodo ta lahko izkoristila hitro in učinkovito delovanje poslovnih aplikacij na napravah z Googlovim operacijskim sistemom.

Družba Citrix Systems je skupaj s partnerjem Inde Technology predstavila pilotski projekt pametne farme.

Družba Citrix Systems je predstavila funkcionalnosti nove generacije rešitev za omrežja SD-WAN, ki podjetjem omogočajo preprosto upravljanje varnostnih politik, osredotočenih na uporabnika, in povežejo zaposlene v podružnicah z aplikacijami v oblaku.

Družba Citrix Systems je postal partner družbe Vector, ki opravlja pionirsko delo na raketah nove generacije, katere naj bi ponudile cenovno dostopna potovanja v vesolje.

Družba Citrix Systems je že tretje leto zapored prejela priznanje za najboljšega ponudnika rešitev za podporo strankam, ki ga podeljuje združenje Technology Services Industry Association (TSIA).

Neodvisno raziskovalno podjetje Forrester Research je v poročilu »The Forrester Wave™: Unified Endpoint Management, Q4 2018« obravnavalo ponudbo 12 ponudnikov rešitev celovitega upravljanja naprav v poslovnih okoljih.

Citrix razume, da je delo vse bolj dinamična aktivnost, ki ni nujno vezana na posamezno delovno mesto.

Citrix je v sodelovanju s podjetjem Samsung rabo rešitve Citrix Workspace App podprl tudi na Samsung napravah s platformo DeX .

Analitsko podjetje Gartner je Citrixove rešitve in platforme za sodelovanje uvrstilo v svoj magični kvadrant.

Citrix bo v svojih rešitvah v kratkem ponudil možnost integracije s storitvijo prepoznave govora in upravljanja z govorom Alexa for Business ter se tako podal na vlak t. i. digitalnih pomočnikov.

Digitalna preobrazba, oblak in novi načini dela silijo podjetja v ponovnem razmislek o tem, kako uporabljati in varovati tehnologijo.

Potem ko se je lani Cisco s svojimi tehnologijami dokazal na koncertnih turnejah skupin U2 ter OneRepublic, je letos med svoje stranke zvabil še enega estradnika.

Poročilo Forrester Wave™: Enterprise File Sync and Share Platforms - Cloud Solutions, Q4 2017 je družbo Citrix uvrstilo med vodilne ponudnike oblačnih in hibridnih platform za hrambo in deljenje podatkov.

Analitično podjetje Garner je družbo Citrix uvrstilo v prestižni magični kvadrant ponudnikov rešitev za izdelavo varnostnih kopij in obnovo podatkov za podatkovne centre.

Analitično podjetje Garner je družbo Citrix uvrstilo v prestižni magični kvadrant ponudnikov platform za vsebinsko sodelovanje zaposlenih.

Citrix in Google za varnejše računalniške oblake.

Družba Citrix je še poglobila sodelovanje z velikanom Google. Stranke, ki uporabljajo platformo Google Cloud, bodo po novem le-to lahko upravljale s Citrixovo rešitvi Cloud ter na njej ustvarile varna digitalna delovna mesta, povezala storitve ter aplikacije in podatke.

Družba Citrix je kalifornijski neprofitni zdravstveni organizaciji Health Center Controlled Network (HCCN) implementirala rešitev Citrix Cloud.

Formula 1 je šport, v katerem štejejo milisekunde. Hitro odzivanje na spremembe je del DNK, na progi, v garažah, na komandnem pultu, hiter razvoj bolida pa lahko pomeni razliko med zmago in porazom. Ekipa Red Bull Racing, ki je že večkrat osvojila naslov svetovnih prvakov, je za svojega partnerja za inovacije izbrala družbo Citrix.

Citrix NetScaler

Družba Citrix je na sejmu Mobile World Congress v Barceloni predstavila rešitve za obvladovanje mobilnosti v poslovnih okoljih. Poslovnim uporabnikom namenja rešitve, optimizirane za delovanje v omrežjih LTE, ki lahko prenašajo bogate vsebine, kot je npr. video, Citrix pa podjetjem pomaga zagotavljati varno mobilno komunikacijo in sodelovanje z uporabo različnih namenskih aplikacij in kriptiranjem prometa. Naprava, kakršna je novi NetScaler T1000, omogoča optimizacijo mobilnih platform v podjetju ter gradnjo varnega programskega in komunikacijskega okolja. 

Citrix-CEO-Kirill-Tatarinov

Družba Citrix ima novega izvršnega direktorja. Položaj CEO je konec januarja zasedel Kirill Tatarinov, sicer veteran, ki je vrsto let (kar 13) deloval v Microsoftu. 30 let izkušenj z IT industrijo je prepričalo upravni odbor, daje prav Tatarinov pravi mož za vodenje podjetja, ki je eno vodilnih na področju omogočanja digitalnega poslovanja družb.

Citrix Workspace Cloud

 Družba Citrix je pokazala svojo prvo oblačno platformo Citrix Workspace Cloud, ki bo podjetjem olajšala zagotavljanje IT-virov na zahtevo svojih zaposlenih. Citrixov »delovni oblak« podjetjem prinaša hitro in enostavno upravljanje virov ter njihovo varno uporabo s strani zaposlenih. Rešitev deluje v oblaku ali pa na hibridni infrastrukturi, na tisoče strank pa jo lahko že preizkusi.

Citrix XenMobile

Analitsko podjetje Gartner je družbo Citrix že četrto leto zapored uvrstilo med vodilne na področju rešitev za upravljanje mobilnosti. Programska oprema Citrix XenMobile je namreč ena najpopolnejših na trgu, saj zna upravljati z aplikacijami, podatki in napravami, podjetju pa je prinesla uvrstitev v t. i. magični kvadrant.Analitsko podjetje Gartner je družbo Citrix že četrto leto zapored uvrstilo med vodilne na področju rešitev za upravljanje mobilnosti. Programska oprema Citrix XenMobile je namreč ena najpopolnejših na trgu, saj zna upravljati z aplikacijami, podatki in napravami, podjetju pa je prinesla uvrstitev v t. i. magični kvadrant.

Citrix Grasshoper

 Družba Citrix je kupila podjetje Grasshopper Group, LLC, vodilnega ponudnika storitev telefonije iz računalniškega oblaka. Omenjene storitve in rešitve so priljubljene predvsem med manjšimi podjetji, saj jim omogočajo cenovno ugodno komunikacijo in sodelovanje. Citrix je z nakupom prevzel tudi rešitve GoToMeeting, GoToTraining, GoToWebinar, ShareFile ter OpenVoice.

 Družba Citrix je predstavila novo različico komunikacijskega krmilnika NetScaler MPX 25000, namenjenega najzahtevnejšim strankam s področja telekomunikacij. Ta vsebuje tehnologijo Citrix TriScale in dosega do 300 % boljše razmerje med zmogljivostmi in ceno kot druge sorodne rešitve v industriji. Nova generacija krmilnika je v ohišju 2RU, v sekundi pa zmore obdelati 160 gigabitov podatkov. Ker je rešitev skalabilna, lahko telekomunikacijski operaterji sestavijo okolje, ki je sposobno obdelati kar 3,5 terabita podatkov v sekundi.

 Družba Citrix je predstavila rešitev Citrix WorkspacePod, celovito in močno integrirano programsko rešitev za sodobna delovna okolja. Skupaj s tehnološkimi partnerji, tudi pred kratkim prevzeto družbo Sanbolic, je Citrix razvil rešitev, ki v enem paketu nudi visoke zmogljivosti obdelave ter hrambe podatkov, hkrati pa močno niža stroške in kompleksnost, povezane z vzdrževanjem programskih okolij na platformah Windows ter Linux in spletnih rešitvah.

VMware bo letos svojo letošnjo, tokrat bo jubilejna deseta, konferenco VMworld organiziral na dveh kontinentih.

vmware_cloud_logo

Družba VMware se je že drugo leto zapored uvrstila na prestižno lestvico najboljših stotih zaposlovalcev v ZDA, še več, v kategoriji IT-podjetij je zasedla visoko 7. mesto, glede na lokacijo pa je 8. najbolj zaželeno podjetje za delo v kalifornijskem mestu San Francisco in okolici.

VMware vRealize

Analitsko podjetje Forrester je v poročilu The Forrester Wave rešitve družbe VMware s področja upravljanja hibridnih in zasebnih oblakov uvrstila v sam vrh med 11. ponudniki. Rešitev VMware vRealize Enterprise Suite 6.0 je analitike prepričala s svojimi sposobnostmi na področjih avtomatizacije, zagotavljanja storitev, poslovnih standardov in zmogljivosti. Rešitev namreč omogoča postavljanje in enostavno upravljanje najrazličnejših okolij v računalniškem oblaku.

VMware Unified Hybrid Cloud

 Podjetje VMware je najavilo nove inovacije svoje celovite hibridne oblačne platforme. Strategija podjetja, ki pravi »en oblak, katerakoli aplikacija in naprava«, se dejansko uresničuje. Nova platforma pomaga podjetjem hitreje izdelovati aplikacije v oblaku, izboljšati IT-varnost ter tudi hitreje okrevati po morebitni katastrofi. Kombinacija storitev iz javnih oblakov in programsko določenih strežniških rešitev pa še dodatno prispeva k ustvarjanju dodane vrednosti.

Podjetje VMware je objavilo datuma in lokaciji svoje največje letne konference. V ZDA jo bo gostilo konferenčno središče Moscone Center v San Franciscu med 30. avgustom in 3. septembrom, VMworld 2015 Europe pa se vrača na prizorišče Fira Barcelona Gran Via med 12. in 15. oktobrom.

Wmware NSX in Intel

 Podjetji Intel Security in VMware sta predstavili novo varnostno rešitev, ki združuje prednosti programsko definiranih podatkovnih centrov in omrežne virtualizirane platforme VMware NSX z varnostnimi rešitvami Intel in McAfee Network Security Platform (NSP). Tako sta podjetji oblikovali pametno rešitev preprečevanja vdorov (IPS) na nivoju podatkovnega prometa v sodobnih podatkovnih centrih. Rešitev je namenjena predvsem ponudnikom storitev in velikim podjetjem, katerim predvsem poenostavi orkestracijo in omogoči varno zagotavljanja storitev.

 VMware, vodilno podjetje na področju virtualizacije, je predstavilo novo različico programske opreme VMware Horizon 6, s katero želi podjetjem še olajšati delo z navideznimi namizji. Izboljšave zadevajo implementacijo aplikacij, okolja Chromebook ter vrsto optimizacij rešitev pri rabi rešitve v sodobnih podatkovnih centrih. Podjetja z njo lahko upravljajo z najrazličnejšimi vrstami fizičnih in virtualnih digitalnih naprav, namizij ter aplikacij.

 VMware, vodilno podjetje na področju virtualizacije, je predstavilo nove oblačne storitve napredne obnove podatkov po katastrofi. VMware vCloud Air podjetjem omogoča hitro in zanesljivo hrambo spletnih virov, ki jih ta potrebujejo za zagotavljanje neprekinjenega poslovanja. Ta podjetjem še olajša ustvarjanje hibridnih oblačnih okolij, odgovarja pa na eno njihovih ključnih zahtev – varnost poslovanja.

Podjetje Axios Systems je temeljito prenovilo svoja orodja za upravljanje z IT-viri in IT-storitvami v informacijskih okoljih podjetij.

Axios Systems

 Družba Axios Systems je prejela srebrno partnersko priznanje družbe Microsoft za rešitve s področja upravljanja programske opreme. Omenjena akreditacija je novo priznanje za rešitev assystITAM, ki podjetjem omogoča učinkovito upravljanje IT-virov in storitev (ITAM/ITSM) ter jim pomaga povečati produktivnost dela in zmanjšati z IT povezane stroške.

 Družba Enterprise Integration (EI), globalno ponudnik upravljanih storitev, se je odločil implementirati platformo assyst. Od nove rešitve si obeta še enostavnejše in avtomatizirano upravljanje IT storitev ter višjo učinkovitost poslovanja. EI je partner številnih podjetij z lestvice Fortune 500, pred platformo assyst pa za zagotavljanje storitev uporablja vrsto različnih orodij, kar je zaposlenim povzročalo vrsto izzivov pri prenosu podatkov in informacij.

Microsoft vabi slovenske neprofitne in nevladne organizacije, da si s pristopom k pobudi Tech for Social Impact zagotovijo dostop do najnovejših tehnologij in orodij, ki jim bodo v pomoč pri izvajanju njihovega poslanstva.

Microsoft je predstavil novo raziskavo, ki odkriva pomen premorov med sestanki za preprečevanje stresa, dobro počutje in zbrano delo.

Microsoft je objavil, da je pomagal že več kot 30 milijonom ljudi v 249 državah in območjih pridobiti dostop do digitalnih znanj, s čimer je presegel začetni cilj 25 milijonov iz lanskega junija.

Microsoft je v začetku marca objavil več kritičnih popravkov za e-poštne strežnike Exchange. Hekerji so namreč odkrili kar štiri ranljivosti in začeli napadati poštne strežnike velikih organizacij in podjetij.

Microsoft je v zadnji posodobitvi storitev Azure Speech Services, ki z umetno inteligenco omogočajo pretvorbo govora v besedilo ali besedila v govor ter prevajanje v realnem času, dodal podporo za slovenski jezik.

Slovensko podjetje EK Water Blocks (EKWB), ki sodi med vodilne svetovne proizvajalce rešitev vodnega hlajenja računalniških procesorjev in grafičnih kartic, je z Microsoftovo umetno inteligenco izboljšalo podporo svojim strankam.

Največja domača Microsoftova konferenca, ki je letos potekala izključno digitalno, je zbrala skoraj tisoč udeležencev, pretežno IT-strokovnjakov, razvijalcev, uporabnikov, predstavnikov Microsoftovih partnerjev in vodij iz podjetij ter javnega sektorja.

Microsoft je s sodnim nalogom in tehničnimi ukrepi, izvedenimi v sodelovanju s telekomunikacijskimi ponudniki po svetu, prekinil delovanje enega najbolj zloglasnih omrežij ugrabljenih računalnikov, poimenovanega Trickbot.

Neresnične informacije se pojavljajo v različnih oblikah in videti je, da ena sama tehnologija ne bo rešila izziva, kako pomagati ljudem pri prepoznavanju, kaj je resnično in pravilno. Microsoft je zato razvil ločeni tehnologiji za boj proti neresničnim informacijam, ki naslavljata različne vidike tega problema ter sta pomemben del Microsoftovega programa Defending Democracy.

Raziskovalcem in prostovoljcem, ki so se povezali v slovenskem projektu »COVID.SI – Skupnostna znanost in boj proti koronavirusu«, so odslej na voljo računalniške zmogljivosti Microsoftove platforme v oblaku Azure.

Sredi junija je potekalo prvo virtualno srečanje Microsoft Government Virtual Summit. Dogodek je zbral vladne, nevladne in mnenjske voditelje iz regije CEE. Ti so potrdili, da imajo pri preoblikovanju vladnih storitev ključno vlogo računalniški oblak, podatki in umetna inteligenca ter spletna varnost.

NT Remote je novo ime za virtualno srečanje, ki je nadomestilo tradicionalni največji slovenski IT-dogodek, NT konferenco. V enem popoldnevu je tako znanje z udeleženci kar prek spleta delilo 74 predavateljev na skupno 35 predavanjih. Poslovni svet se, tako kot prebivalstvo, sooča z novo realnostjo.

Programski gigant je podjetjem in izobraževalnim ustanovam olajšal spopadanje z izzivi korona virusa (COVID-19). Da bi zaposlenim in podjetjem olajšal delo od doma, je razširil funkcionalnosti brezplačne različice rešitve za skupinsko sodelovanje Microsoft Teams.

Microsoft je predstavil nove ambiciozne cilje v boju proti podnebnim spremembam. Podjetje bo tako do leta 2030 postalo ogljično negativno, kar pomeni, da bo iz okolja odstranilo več izpustov ogljikovega dioksida, kot jih bo ustvarilo.

Organizacija OpenAI in korporacija Microsoft sta oblikovala ekskluzivno partnerstvo, katerega cilj je izgradnja novih tehnologij s področja superračunalništva in umetne inteligence, ki bodo temelj storitev Azure AI

Microsoft že vrsto let vlaga v zaupno računalništvo, sedaj pa se je pridružil industrijskim partnerjem v Konzorciju za zaupno računalništvo.

Korporacija Microsoft je objavila poslovne rezultate prve polovice leta. V prvih šestih mesecih je ustvarila 33,7 milijarde ameriških dolarjev prihodkov oziroma 12 % več kot leto prej.

Microsoft in koncern Kolektor sta napovedala dolgoročno partnersko sodelovanje pri razvoju rešitev za pametne tovarne, ki bodo temeljile na tehnologijah umetne inteligence in interneta stvari.

24. Microsoftova NT konferenca, največja slovenska poslovno-tehnološka prireditev, bo letos potekala v Portorožu med 21. in 23. majem. Največ pozornosti bo namenjene razvoju umetne inteligence, ki izjemno hitro spreminja pričakovanja, kaj vse zmorejo sodobne digitalne tehnologije v vsakdanjem življenju in poslovanju.

Simulacijski center (SIM center) ZD Ljubljana je predstavil nadgradnjo učenja s simulacijami s pomočjo očal za prikazovanje obogatene resničnosti Microsoft Hololens.

Raziskava podjetja Microsoft opravljena v Veliki Britaniji, ugotavlja, da študenti zapuščajo fakultete brez ustreznih znanj, ki jih bodo potrebovali na prihodnjih delovnih mestih.

Univerza v Seattlu je prejela bržkone največje novoletno darilo, saj ji je programski velikan Microsoft doniral 3 milijone ameriških dolarjev.

Raziskovalno podjetje Spiceworks je objavilo neodvisno raziskavo o uporabi aplikacij za pogovore in sodelovanje na delovnem mestu, ki je zajela 900 IT-strokovnjakov v organizacijah iz Severne Amerike in Evrope.

Microsoft na dogodku Conversations on AI napovedal, da je v svoje javno dostopne prevajalske tehnologije vključil nove sisteme za prevajanje med kitajščino, nemščino in angleščino, ki temeljijo na prelomnih raziskavah v Microsoftovih raziskovalnih laboratorijih.

Časnik Wall Street Journal je poročal, da sta ameriško ministrstvo za pravosodje in komisija SEC začela preiskavo v podjetju Microsoft.

Microsoft je sporočil odlične četrtletne poslovne rezultate oddelka za oblačne rešitve.

Tudi Microsoft je računalniški svet presenetil z novo usmeritvijo v svet iger. Na sejmu E3 je javnost navdušil s kar štirimi prevzemi podjetij iz sveta iger.

Microsoft in SunContract sta na letošnji NT konferenci sklenila načelni sporazum o strateškem sodelovanju na področju tehnologije veriženja blokov (blockchain), ki sta ga podpisala Barbara Domicelj, generalna direktorica podjetja Microsoft Slovenija, in Gregor Novak, glavni izvršni direktor podjetja SunContract.

Uporabniki sistema Windows 10 so bili deležni sveže različice, poimenovane preprosto April 2018 Update.

Portorož bo med 22. in 24. majem gostil že 23. NT konferenco.

Microsoft je objavil poslovne rezultate za lansko leto. V zadnjem koledarskem četrtletju 2017 je tako ustvari skoraj 29 milijard ameriških dolarjev prihodkov oziroma 12 odstotkov več kot leto prej.

Microsoft je predstavil nov program, poimenovan Microsoft for Startups, ki bo zagonskim podjetjem pomagal pridobiti nove stranke, povečati prihodke in se povezati s skupnostjo.

Microsoft je na največjem svetovnem sejmu izobraževalnih tehnologij Bett 2018, ki je konec januarja potekal v Londonu, napovedal novo posodobitev za izobraževalno različico priljubljene igre Minecraft.

Barbara Domicelj je septembra 2017 postala vršilka dolžnosti generalne direktorice slovenske podružnice giganta Microsoft in bo kot nova generalna direktorica nadaljevala s prizadevanji za digitalno preobrazbo partnerjev in strank.

Denar je sveta vladar.

Podjetje Veeam, katerega rešitve veliko podjetij že uporablja za izdelavo varnostnih kopij podatkov, je objavilo, da njihova rešitev Azure Stack podpira tudi hitro varnostno kopiranje in zaščito podatkov na oblačni platformi Microsoft Azure.

Microsoft v partnerstvo s Toyoto

Microsoft želi biti eden večjih ponudnikov rešitev za zabavo in povezljivost v avtomobilih prihodnosti.

Prihaja nova različica Microsoft Windows 10

Microsoft s svojo zavezo o rednem in temeljitem posodabljanju operacijskega sistema Windows 10 misli še kako resno.

Microsoft spet vodilni na Gartnerjevi lestvici

Gartner, raziskovalno in svetovalno podjetje na področju informacijske tehnologije, je objavilo svoje poročilo tržne in konkurenčne razporeditve informacijsko tehnoloških podjetij za tekoče leto (Magic Quadrant for Business Intelligence and Analytics Platforms), v katerem je Microsoft že drugo leto zapored zasedel najvišje mesto med vodilnimi podjetji v panogi IT in se izkazal kot najboljši izpolnjevalec zastavljene vizije.

Očala HoloLens v operacijski sobi

Stryker, eno vodilnih podjetij za razvoj medicinskih tehnologij in rešitev, je delo v sodobnih operacijskih sobah bolnišnic nadgradilo z rešitvijo, ki vsebuje Microsoftova očala za obogateno resničnost HoloLens.

Microsoft bo maja organiziral že 22. NT konferenco. Za vas imamo dobro novico, saj je podaljšan rok zgodnje prijave, prinaša ugodnejše cene kotizacij in namestitve. Nižja cena NTK Polne kotizacije tako do 10. februarja znaša 790 EUR (+ DDV), cena kotizacije NTK Mreženje 390 EUR (+ DDV), cena kotizacije NTK Poslovno srečanje pa 250 EUR (+ DDV).

Microsoft kupil mozgane

Microsoft je sredi januarja kupil kanadsko zagonsko podjetje Maluuba, katerega ključni del je bil specializiran raziskovalni laboratorij za tehnologije globokega učenja in prepoznavanja jezika. Maluuba je namreč razvijala rešitve s področja umetne inteligence, ki delujejo kot vprašanja-odgovori ter različnim sistemom in aplikacijam za podporo odločanju dodajo nove zmogljivosti. Microsoft je v želji, da še nadalje demokratizira dostop do tehnologije umetne inteligence, saj želi tehnologijo uporabiti za doseganje novih mejnikov na področju prepoznave govora in slikovnih podob.

Office 365 zdaj še pametnejši

Microsoft je objavil, da bo naslednja generacija pisarniškega paketa Office imela še naprednejšo podporo iz sveta umetne inteligence. Napredni algoritmi bodo optimizirani tudi za slepe in slabovidne, tem bodo namreč znali opisati vsebino slik in fotografij v Wordovih dokumentih in PowerPoint prezentacijah. Brati besedilo znajo pa že danes. Microsoft bo storitev, poimenovano Computer Vision Cognitive Service, ki obvlada tehnike globokega učenja in nevronskih mrež, kaj lahko uporabil tudi v drugih aplikacijah.

Kvantni procesor

Po IBM-u se je očitno tudi Microsoft odločil ugrizniti v jabolko kvantnega računalništva. V ta namen je že rezerviral znatna finančna sredstva in inženirje, ki se bodo spopadli z vrsto izzivov, podobnih scenarijem iz filmov znanstveno-fantastičnega žanra. Razvijalci bodo tako morali spoznati meje sodobne fizike in atomskih delcev, razviti umetno inteligenco in vse skupaj spraviti v okolje superračunalnikov. Še dobro, da Microsoft ne začenja z ničle, prve raziskave s področja kvantnega računalništva je namreč opravil že leta 2005. Cilj podjetja iz Redmonda je jasen – kvantni računalnik naj bi postal realnost čez natančno desetletje.

windows 10 naprave

Konec septembra je Microsoft dosegel pomemben mejnik.

Simplify commerce

Microsoft bo podjetjem, ki uporabljajo poslovno rešitev Microsoft Dynamics kot platformo za spletno trgovino, omogočil še bolj preprosto in varno plačevanje. V sodelovanju s podjetjem MasterCard je namreč integriral rešitev Simplify Commerce. Gre za edinstveno, varno in preprosto platformo za plačevanje, ki deluje iz računalniškega oblaka ter povečuje obseg spletnih in mobilnih plačil. Podjetja lahko ta plačila preprosto vključijo v platformo Dynamics AX in tako začnejo sprejemati ter spremljati svoja plačila. Nadgradnje glede varnosti in platformne spremembe bodo strankam vedno na voljo v zadnji različici, saj platforma deluje v oblaku. Z integracijo bodo uporabniki avtomatsko deležni vseh prednosti in posodobitev, ki jih ponujata MasterCard ter Microsoft.  

Microsoft logo

V podjetju Microsoft so ustanovili naložbeni sklad tveganega kapitala Microsoft Ventures. Denar bo namenjen zagonskim podjetjem, ki imajo po oceni strokovnjakov dobre pogoje za svetlo prihodnost. Microsoft bo tem podjetjem poleg denarja zagotovil tudi nujno strateško in logistično podporo. Upravljanje sklada Microsoft Ventures je računalniški gigant zaupal strokovnjakoma Nagraju Kashyapu in Peggy Johnson, ki bosta skupaj s sodelavci skrbela za ustrezne naložbe. Sprva bo omenjeni sklad deloval na območjih Silicijeve doline, Seattla, New Yorka in Tel Aviva, v nadaljevanju pa bodo na svoj račun prišla še druga večja tehnološko obarvana mesta širom sveta. Sklad bo podprl predvsem podjetja, ki razvijajo storitve v okviru računalništva v oblaku ter programsko opremo kot storitev. Tu seveda pridejo v poštev tudi izdelki, namenjeni operacijskemu sistemu Windows in večpredstavnostnim očalam HoloLens. Poudarek bo tudi na storitvah za izboljšanje komunikacije in produktivnost ter strojnega učenja in računalniške varnosti.
Vir: Računalniške novice
 

Microsoft Linkedin

To je cena, ki jo bo za poslovno družbeno omrežje plačal Microsoft, ki je za delnico podjetja pripravljen plačati 196 dolarjev. Programski gigant s tem denarjem praktično kupuje podatke več kot 433 milijonov izrazito poslovno usmerjenih uporabnikov. Seveda si od nakupa Microsoft obeta različne sinergije pa tudi nove potencialne stranke za svoje rešitve, kot so Microsoft Office 365, Microsoft Dynamics, CRM in druge. Zanimivo bo spremljati tudi odzive uporabnikov omrežja LinkedIn, ki se osredotoča predvsem na kakovostno povezovanje zaposlenih po vsem svetu. Prvi mož Microsofta Satya Nadella je že sporočil, da v poslovanje LinkedIna ne namerava grobo posegati, na čelu omenjenega podjetja, ki bi sicer postalo del Microsoftovega oddelka Productivity and Business Processes, tako še naprej ostaja Jeff Weiner, dosedanji izvršni direktor družbe.

Microsoft šola

Osnovna šola Dobje je postala Microsoftova inovativna šola. Učitelji (digitalnim inovacijam jih je naklonjenih (in certificiranih) kar 9) so v pouk za nekaj ur na teden integrirali tablice, ki služijo raziskovanju in bolj interaktivnemu delu z izobraževalnimi vsebinami, odpravljanjem izzivov, povezanih z dostopom do interneta za končne uporabnike. Z delom začenjajo že v prvem razredu, kjer se učenci začnejo učiti, kako uporabljati OneNote za samostojno delo na tablici, šola pa s tem inovativnim pristopom dosega vedno boljše učne rezultate. Še več, za svoje delo so prejeli priznanje Blaža Kumerdeja za odlično partnerstvo pri razvoju in uvajanju novosti v vzgojno-izobraževalnih ustanovah. Danes, na primer, dosegajo srebrna in zlata priznanja na področjih, kjer prej niso imeli takih uspehov.

Microsoft Philanthropies

Satya Nadella, izvršni direktor podjetja Microsoft, je najavil novo pobudo, s katero bo Microsoft zagotovil, da bodo njegove storitve računalništva v oblaku služile javnemu dobremu. Kot del te pobude bo nedavno ustanovljena dobrodelna organizacija Microsoft Philanthropies v naslednjih treh letih donirala storitve računalništva v oblaku, katerih tržna vrednost znaša milijardo USD. Te storitve bodo služile neprofitnim ustanovam in raziskovalcem na univerzah. Glavni cilj Microsoftove zaveze je zagotoviti, da računalniški oblak javnemu dobremu služi z zagotavljanjem dodatnih virov v oblaku za neprofitne ustanove, izboljšanjem dostopa do teh storitev za raziskovalce na univerzah in odpravljanjem izzivov, povezanih z dostopom do interneta za končne uporabnike.

Windows10 laptop

 Microsoft je najavil nov operacijski sistem Windows 10. Ta je na voljo kot brezplačna nadgradnja ali pa je že prednameščen na novih osebnih računalnikih in tablicah. Windows 10 vključuje inovacije, kot so Cortana, program Xbox App in brskalnik Microsoft Edge za bolj osebno in produktivno izkušnjo, ki jo uporabniki že poznajo. Windows 10 je najbolj varen sistem Windows do danes in je uporabnikom zagotovljen kot storitev ter samodejno posodobljen z različnimi inovacijami in varnostnimi posodobitvami.

Microsoft logo

Družba Microsoft je naznanila partnerstvo z več kot 150 najboljšimi podjetniškimi pospeševalniki na svetu. Vsa upravičena zagonska podjetja bodo imela prek teh pospeševalnikov in programa BizSpark Plus poleg ostalih ugodnosti možnost brezplačne uporabe oblačnih storitev Azure v vrednosti 120.000 USD na leto. Program bo na voljo tudi v Sloveniji, in sicer prek ABC Accelerator-ja.

Windows 10

 Družba Microsoft je razkrila uradni izid operacijskega sistema Windows 10. Ta bo uporabnikom in podjetjem na voljo od 29. julija dalje. Uporabniki, ki na osebnih računalnikih že uporabljajo sistema Windows 7 ali 8.1, bodo nadgradnje na Windows 10 v času enega leta deležni brezplačno. Različica Windows Mobile, optimizirana za pametne telefone in tablice, bo na voljo nekoliko kasneje. Windows 10 bodo med drugim poenostavili tudi delo sistemskih skrbnikov, saj bodo omogočali enostavnejšo nadgradnjo večjega števila računalnikov.

 Podjetje Semantika že več kot desetletje razvija rešitve in sisteme za ohranjanje kulturne dediščine. Leta 2012 so začeli z razvojem globalne platforme, ki bi temeljila na zmogljivi rešitvi za upravljanje z vsebinami in zagotavljala podatke za spletne portale in mobilne naprave. Na platformi Microsoft Azure so razvili rešitev Museu.ms, iz katere podatke črpajo globalni, evropski, britanski in slovenski spletni portali ter mobilne aplikacije.

 Uradno je: prihaja operacijski sistem Windows 10. Microsoft ga bo namenil tako domačim uporabnikom kot podjetjem. Razvijalci so se odločili poenotiti uporabniško izkušnjo, zato bo ta sedaj bolj enotna med računalniki, telefoni in drugimi mobilnimi napravami. In še najlepša novica: za uporabnike Windows 7 in 8 bo nadgradnja na Windows 10 brezplačna (a le v prvem letu po splavitvi sistema).

Logično bi bilo, da bi Windows 7 in 8 sledil Windows 9, a temu ne bo tako. Pri Microsoftu so očitno razmišljali, da bi novo verzijo poimenovali Windows One (za imenom bi se skrival pomen), a ker so Windows 1 že imeli, so se zadovoljili z Windows 10.

Alcatel-Lucent 7950 XRS

Družba Alcatel Lucent je skupaj z največjim japonskim operaterjem NTT DOCOMO nadgradila mobilo omrežje 4G LTE. Japonci bodo uporabili strežniško platformo Alcatel-Lucent 7950 XRS, ki bo stregla ne le več kot 68 milijonom uporabnikom, temveč japonski operater resno računa tudi na razvoj storitev s področja interneta stvari.

SAPL kabli

 Družba Alcatel Lucent je skupaj s podjetjem Ocean Networks začela z nadgradnjo kabelskega sistema v Pacifiškem oceanu. 14.200 km podvodnih kablov, ki skrbijo za prenos podatkov med Severno in Južno Ameriko ter ostalim svetom, bo deležnih še dodatnih 3.000 km povezave. Ta bo Panamo povezala s Florido ter Havaje z Južno Ameriko.

Alcatel Fanstastic 5

Družba Alcatel Lucent je skupaj s 15 partnerji združila moči na področju telekomunikacij in se pridružila projektu FANTASTIC-5G. Z njim želijo telekomunikacijski giganti razviti novo generacijo brezžičnih komunikacij v mobilnih omrežjih naslednje generacije (5G). Cilj dveletnega projekta je razviti vrsto naprednih storitev v frekvenčnem pasu pod 6 GHz.

 Družba Alcatel-Lucent je na sejmu Mobile World Congress 2015 prejela prestižno nagrado. Na podelitvi nagrad GSMA 20th Global Mobile Awards je namreč prejela nagrado v kategoriji Best Mobile Network Product for Serving Customers za svojo platformo VoLTE oziroma konvergenčni strežnik telefonije. Visoko virtualizirana rešitev omogoča kristalno čist prenos zvoka in slike, IP-sporočil in deljenje različnih vsebin – vse to med hitrim prenosom podatkov v omrežjih LTE.

 Družba Alcatel-Lucent je s konzorcijem Africa Coast to Europe (ACE) uspešno zaključila preizkus novih internetnih povezav med afriško celino in Evropo. Povezava sistema ACE, ki temelji na več tehnologijah hitrega prenosa (med 300 in 400 Gbit/s), je poskrbela za nov hitrostni rekord na tem področju. Po paru optičnih vlaken so namreč dosegli najvišjo hitrost povezave 12,6 terabitov na sekundo. Podvodno opremo je zagotovilo podjetje Alcatel-Lucent, nadgradnja hitrosti pa je kar za 5-krat presegla načrtovane zmogljivosti.

Check Point R80

Podjetje Check Point je predstavilo novo generacijo platforme za upravljanje varnostnih rešitev. Platforma Check Point R80 vsebuje tri leta intenzivnega razvoja in gradi na najboljših tehnologijah podjetja, ki oddelkom IT po svetu omogočajo konsolidacijo varnostnih rešitev, a hkratno nadgradnjo področja varnosti. Varnostne rešitve lahko informatiki upravljajo z enega mesta, delo pa jim močno olajša pametna avtomatizacija opravil, ki bistveno skrajša čas, potreben za posamezna z varnostjo povezana opravila.

Check Point SandBlast

 Check Point je predstavil novo napredno varnostno rešitev za preprečevanje digitalnih groženj. Rešitev Check Point SandBlast ne preverja le programske, temveč tudi strojno opremo za vzorci škodljive kode in tako bistveno prej odkrije in ustavi tudi najnevarnejše napade ter vdore v računalniške sisteme podjetij ali računalnike posameznikov.

 Podjetje Check Point je predstavilo nov radikalen varnostni pristop k lovljenju škodljivih kod. Rešitev Check Point Threat Extraction z vrsto proaktivnih ukrepov poskrbi, da so vsebine in dokumenti, ki vstopajo v podjetje hipno pregledane za morebitnimi škodljivimi kodami. Poseben poudarek je na pregledu dokumentov, saj je leta 2013 kar 84% podjetij doživelo varnostne težave na račun okuženih dokumentov. Nova rešitev pregleda vse aktivne vsebine v dokumentih, vstavljene vsebine in druge možnosti okužbe dokumentov. Tako podjetja ščiti pred znanimi in neznanimi grožnjami, saj rešitev vsak dokument hitro odpre v t. i. peskovniku in preveri ali želi pridobiti dostop do drugih virov sistema.

Senzorji v avtonomnih vozilih vsako sekundo opravijo okoli 150 zaznav in pri tem ustvarijo do 80 GB podatkov na uro.

Cisco je pripravil novo raziskavo, in sicer Indeks globalne digitalne pripravljenosti za leto 2019. Ta meri digitalno pripravljenost 141 držav na sedmih kontinentih. Raziskava razkriva pomen dejstva, ali je država digitalno pripravljena in pozitiven vpliv, ki ga digitalna ekonomija lahko zagotovi posameznemu gospodarstvu. Prav tako so opisane možne priložnosti za napredovanje glede pripravljenosti za digitalno poslovanje.

Cisco je uspešno opravil testiranje svoje platforme NCS 1004 v sistemu MAREA, ki obsega 6.600 km podmorskega kabelskega sistema – ta povezuje ZDA z južno Evropo (Virginia Beach, ZDA in Bilbao, Španija).

Azijsko-pacifiška regija je po zaslugi podjetij Cisco in Superloop bogatejša za 4600 km podvodnih optičnih povezav, ki povezujejo Singapur z Avstralijo in bodo zaslužne za hitrejše pasovne širine odjemalcev na tem področju.

Družba Cisco je objavila namero o prevzemu podjetja Acacia Communications Acacia, ki je obstoječi dobavitelj družbe Cisco, načrtuje in proizvaja tehnologije za optične povezave, ki podjetjem, ponudnikom storitev in operaterjem podatkovnih centrov omogočajo, da izpolnijo hitro rastoče zahteve uporabnikov glede pretakanja ogromnih količin podatkov. Cisco bo za vsako delnico Acacie odštel 70 dolarjev oziroma približno 2,6 milijarde dolarjev za celotno podjetje.

Družba Cisco nadaljuje svojo zavezo glede razvoja in digitalizacije črne celine. Tako uvaja nov partnerski program za organizacijo centrov za popravila Cisco izdelkov, ameriški velikan pa se je zavezal, da bo v prihodnjih 5 letih v Afriki preko svojih centrov Networking Academy Program izobrazil en milijon študentov.

Konferenca Cisco Connect v Portorožu je slovenskim informatikom predstavila omrežja prihodnosti.

Verjeli ali ne, skoraj polovica prebivalcev Zemlje ne premore povezave v internet.

Cisco je oblikoval novo generacijo industrijskih stikal in usmerjevalnikov Catalyst, ki so namensko zasnovana za okolja interneta stvari.

Cisco spet odpira denarnico. Podjetje je objavilo namero o nakupu podjetja Luxtera, ki uporablja silicijevo fotoniko za izdelavo zmogljivih in integriranih optičnih rešitev za podatkovne centre.

Sveža raziskava podjetja Cisco ugotavlja, da bo raba oblačnih aplikacij v prihodnje poskrbela za občutno višje obremenitve omrežij.

Lastnike podatkovnih centrov danes skrbita predvsem dva izziva – pasovna širina in razširljivost. Sploh v luči vedno bolj požrešnih aplikacij in storitev, npr. storitev pretočnega videa ter obdelave masovnih podatkov s pomočjo tehnologij strojnega učenja in umetne inteligence.

Podjetje Cisco je razširilo nabor strežnikov UCS z novimi modeli, katerih naloge bodo predvsem hitra obdelava podatkov v namene strojnega učenja in umetne inteligence.

Družba Cisco je objavila namero o prevzemu podjetja Duo Security, specialista za rešitve kontrole dostopa in večfaktorske avtentikacije preko oblaka.

Družba Cisco je postala inovacijski partner podjetja Walt Disney Studios. Partnerja sta ob tej priložnosti oblikovala tudi posebno enoto, poimenovano StudioLAB, ki bo osredotočena na uporabo najsodobnejših tehnologij za oblikovanje in prototipiranje zabavnih vsebin prihodnosti.

Družba Cisco je v družino strežnikov UCS premierno vgradil superzmogljive procesorje AMD EPYC in tako Intelu poslal jasno sporočilo – naredite boljše procesorje.

Družba Cisco je najavila namero o prevzemu podjetja Accompany, s katerim bi še okrepila svojo ponudbo rešitev na področju sodelovanja.

Kibernetska varnost pisarniških okolij je vse pomembnejša, saj napadalci s ciljanimi napadi pogosto prevarajo nič hudega sluteče uporabnike v razkritje zaupnih informacij in gesel.

Podjetje Cisco je že desetletje velja za eno osrednjih podjetij v svetu omrežnih rešitev.

Podjetje Cisco je nadgradilo svojo platformo HyperFlex. Različica programske opreme 3.0 prinaša vrsto inovacij, ki so usmerjene v dvig zmogljivosti in poenostavitve rabe oblačnih storitev in aplikacij.

Podjetje Cisco je izdelalo varnostno aplikacijo Cisco Security Connector, ki je namenjena upraviteljem IT v podjetjih, katerih zaposleni uporabljajo Applove naprave z operacijskim sistemom iOS.

Rebecca Jacoby, ki je 22 let delala v družbi Cisco, nazadnje kot direktorica operacij, se bo konec januarja upokojila.

Družba Cisco je z organizacijo INTERPOL sklenila sodelovanje, v katerem si bosta partnerja izmenjevala podatke o varnostnih grožnjah in skrbela za preprečevanje širitve kiberkriminala.

Družba Cisco je s korporacijo Alphabet (Google) sklenila partnerstvo, s katerim bo pospeševala hibridne oblačne rešitve za poslovna okolja.

Družba Cisco je svojo omrežno infrastrukturo Application Centric Infrastructure (Cisco ACI) nadgradila v različico 3.0, ki prinaša še večjo avtomatizacijo omrežnih funkcij, poenostavljeno upravljanje in izboljšano varnost.

V Ciscu se obeta kadrovska menjava v samem vrhu.

Podjetje Cisco je objavilo namero o nakupu družbe Springpath, ki velja za eno vodilnih podjetij na področju razvoja programske opreme za hiperkonvergenčna IT-okolja.

Cisco bo postavil brezplačno brezžično omrežje v Londonu.

Po vzoru slovenske prestolnice bo sedaj tudi London dobil brezplačno mestno Wi-Fi omrežje.

Družba Cisco je objavila, da bo v sodelovanju s ponudnikom navigacijskih naprav TomTom začela podrobno raziskovati zakonitosti prometa in poskrbela za boljše rešitve.

Družba Cisco je objavila, da je njena platforma s področja interneta stvari Cisco Jasper v letu dni pridobila že 11.000 strank po vsem svetu. K temu je veliko pripomogla širitev partnerstev z najrazličnejšimi ponudniki storitev in telekomunikacijskimi operaterji.

Družba Cisco je na konferenci IoT World Forum predstavila rezultate sveže raziskave s področja interneta stvari. IT-velikan ugotavlja, da se kar 60 odstotkov projektov zaustavi že v fazi postavitve koncepta, le 26 % izmed 1845 anketiranih IT-podjetij pa je svoje iniciative s področja IoT uspelo realizirati.

Cisco prenovil omrežne strežnike

Družba Cisco je predstavila nove omrežne strežnike, za katere želi, da postanejo standardni gradniki sodobnih podatkovnih centrov.

Cisco kupil podjetje AppDynamics

Družba Cisco je zaključila prevzem podjetja AppDynamics, ki je veljalo za vodilnega ponudnika rešitev za nadzor delovanja poslovnih aplikacij.

Cisco z IBM-om snuje rešitve za hibridna IT-okolja

Družba Cisco je objavila sodelovanje s korporacijo IBM pri pripravi novih rešitev za skupna hibridna IT-okolja VersaStack. Ta podjetjem pomagajo odpraviti kompleksnost okolij IT in avtomatizirati čim več poslovnih procesov, kar pohitri tudi rabo poslovne programske opreme.

Cisco pospešuje digitalno prenovo omrežij

Družba Cisco podjetja vseh velikosti poziva k prenovi omrežij, saj so ta temelj sodobnega poslovanja. V ospredju so rešitve, ki omogočajo avtomatizacijo omrežnih virov in storitev, predvsem virtualizacija omrežne funkcije ter rešitve za varovanje omrežij. 

Družba Cisco vsako leto objavi poročilo o stanju telekomunikacij, v katerem vsebuje tudi napoved za prihodnja leta. Pred kratkim objavljeno poročilo Cisco Mobile Visual Networking Index (VNI) do leta 2021 napoveduje kar 7-kratno povečanje globalnega prometa v mobilnih omrežjih operaterjev.

Cisco Infinite Video Platform

Vas zanima, kako bo televizija videti leta 2020? Možnosti v tako razvejanem in dinamičnem okolju, kot smo mu priča danes, ne manjka. Cisco je zato odprl nov laboratorij, posvečen platformi Infinite Video Platform (IVP), kjer bo svojim strankam pomagal izboljšati prihodnje uporabniške izkušnje, povezane z videom. Stranke bodo v Ciscovem laboratoriju preizkušale različne nove funkcionalnosti, razvijale nove pristope in storitve ter arhitekturo za dostavo novih bogatih vsebin.

CISCO

Cisco je na Miklavžev dan polepšal prihodnost ponudnikom storitev, saj je najavil vrsto oblačnih in izredno skalabilnih rešitev, ki gradijo na programsko opredeljenih omrežjih (SDN) in tehnologiji virtualizacije omrežnih funkcij (NFV), namenjene pa so podatkovnim centrom jutrišnjega dne. Cisco je tako kot prvi predstavil realizacijo koncepta Network-as-a-Fabric, ki poenostavlja omrežje in z njim povezane procese do obisti, podjetjem pa omogoča skrajno prilagodljivost in učinkovitost. Tega so najbolj veseli ponudniki storitev in sistemski integratorji, ki zmogljivosti svojega omrežja delijo več različnim strankam, saj je Cisco podprl programabilnost omrežja, sestavljenega iz omrežnih naprav različnih proizvajalcev in tako dojemanje omrežja dvignil na nov nivo.

Cisco varnost

Sredi novembra je družba Cisco v Ljubljani organizirala dogodek CiscoSEC, na katerem so strankam in partnerjem tako v poslovnem kot tehnološkem smislu podrobneje predstavili rešitve s področja varnosti. Ciscovi strokovnjaki s področja informacijske varnosti s širše regije so udeležencem predstavili vrsto zanimivih, predvsem pa novih informacij, kako kar najbolje poskrbeti za informacijsko varnost v vsakodnevnem poslovanju.

cisco salesforce

Družba Cisco je s podjetjem Salesforce, ki premore najbolj razširjeno CRM platformo na svetu, sklenila globalno strateško zavezništvo.

Cisco in Berlin

Podjetje Cisco je že v preteklosti objavilo, da namerava v digitalizacijo Nemčije v prihodnjih treh letih vložiti 500 milijonov ameriških dolarjev. Večina tega denarja bo namenjena projektom s področja pospeševanja inovacij, IT-varnosti in izobraževanja, med bolj odmevnimi pa bo tudi projekt dviga Berlina v digitalno mesto. V njem naj bi pilotsko delovale številne nove rešitve s področja upravljanja varnosti, telemedicine in transportnih omrežij.

Cisco-library-digitization

Podjetje Cisco je objavilo pobudo o digitalizaciji knjižnic. Te so pred pojavom interneta imele ključno vlogo pri izmenjavi znanja in vsebin, Cisco pa verjame, da jo lahko ohranijo tudi v prihodnje. Pri tem se morajo digitalizirati in uvesti nove tehnologije, s katerimi bodo obiskovalcem še olajšale dostop do analognih in digitalnih vsebin. Knjižnice to že počno, kar 97 % jih namreč obiskovalcem nudi brezplačen dostop do interneta, ki bi ga lahko v prihodnje razširile še na druge storitve.

Apple iPad Cisco WebEx App

 Podjetje Cisco je objavilo partnerstvo s korporacijo Apple. Družbi bosta skupaj razvili rešitve, ki bodo omogočale še boljše delovanje poslovnih aplikacij in storitev na napravah z operacijskim sistemom iOS. Apple bo dodatno optimiziral svoje naprave in aplikacije, Cisco pa svoje omrežne rešitve. Dodatno bo Cisco v svoja poslovna okolja integriral rešitve iPhone in iPad ter jim prilagodil svoje rešitve za edinstveno sodelovanje zaposlenih.

Cisco MaintenanceNet

Podjetje Cisco je najavilo namero o nakupu podjetja MaintenanceNet. To slovi po svoji platformi v oblaku, ki izkorišča poslovno analitiko in avtomatizacijo za upravljanje večjega števila kompleksnih pogodb. V sodobnih IT-okoljih je spremljanje pogodbenih obveznosti in pravic iz naslova strojne in programske opreme ter storitev postalo vse kompleksnejše in za podjetja z veliko implementiranimi informacijskimi rešitvami predstavlja velik izziv.

CERN openlab

 Podjetje Cisco objavilo sodelovanje z evropsko organizacijo za jedrske raziskave CERN. Podjetji načrtujeta, da bo stopnja obdelave podatkov v naslednjem desetletju še bistvo bolj narasla. Tako se bodo številna podjetja soočila z izzivi, ki jih CERN v svojem atomskem pospeševalniku LHC pozna že danes. Cisco se pridružuje iniciativi CERN openlab pri gradnji platforme za nove računalniške infrastrukturne tehnologije, ki bodo kos resnično ogromnim količinam podatkov. Raziskovalci že preučujejo inovacije s področja strojne opreme, heterogene zasnove sistemov in omrežne vmesnike prihodnosti.

 Podjetje Cisco je na sejmu CeBIT objavilo sodelovanje z družbo Deutsche Telekom, s katero bo malim in srednje velikim podjetjem nudilo vrsto novo razvitih storitev na platformi/ekosistemu InterCloud ter industrijskem standardu OpenStack. Podjetjem bo tako na voljo infrastruktura kot storitev, ki jim bo omogočila prenos vseh virtualiziranih obdelav podatkov v oblak, kar jim bo omogočilo bistveno višjo stroškovno učinkovitost poslovanja.

 Podjetje Cisco svari podjetja in javne ustanove pred digitalnimi nevarnostmi s področja interneta stvari. Varnost je namreč še toliko bolj pomembna v visoko avtomatiziranem svetu, saj vdor v podjetje ali njegovo napravo pomeni izjemno nevarnost za poslovanje. Podjetja se namreč ne zavedajo, da varnost ni več le kompromis, temveč nuja. Spletne kriminalce je pač treba držati stran od omrežij in podatkovnih centrov.

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih