Pišite nam

15 obljub virtualizacije namizij

V preteklem desetletju je kratica VDI (Virtual Desktop Infrastructure) doživela pravi razcvet. Vsi so želeli biti zraven, vsaj kot delni ponudniki rešitev. In ker je v novem tisočletju marketing postal odlično orodje/orožje IKT-podjetij, si lahko na hitro ogledamo 15 obljub, s katerimi so ponudniki navideznih namizij vabili potencialne stranke. Jasno, nekatere med njimi so čisto pretiravanje.

Miran Varga / MonitorPro

Prva v vrsti je seveda povezana s prihranki denarja. Skorajda vse predstavljene rešitve s področja VDI obljubljajo nižje skupne stroške lastništva. Tanki odjemalci so pač cenejši od debelih. Prav tako licence. Tanki odjemalci porabijo manj energije in lažje jih je upravljati (z vsega nekaj miškinimi kliki).


Druga obljuba prinaša večjo varnost, saj se podatki ne hranijo pri odjemalcu, temveč na strežniku. Če izgubimo odjemalec, to za podjetje ne predstavlja večjega varnostnega tveganja. Prav tako se za dostop do okolja VDI lahko uporabijo številne dodatne varnostne funkcije in rešitve, kot so zasebni kanali, SSL in VPN …

 

Tretja obljuba pravi, da je za okolje VDI primerna katera koli naprava, ki si jo uporabniki želijo. In zato lahko ti delajo od koder koli in s katere koli naprave. Konzumerizacija IT in trend prinašanja lastnih naprav v poslovna okolja tu resnično prideta do izraza, saj je podpora »eksotičnim« modelom strojne opreme pred uvedbo rešitev VDI prestavljala pravo nočno moro. Četrta obljuba lahko v celoti drži ali pa je pogosto postavljena na laž. Obljublja namreč izjemno uporabniško izkušnjo. Tehnologija je namreč napredovala do te mere, da tudi pošiljanje bogatih (video) vsebin na daljavo ne predstavlja večje ovire, prav tako se prek novih protokolov brez težav prenašajo ukazi, sporočeni kot geste prstov na dotik občutljivih zaslonih, v naprave lahko brez težav priklopimo skoraj katero koli USB-napravo … Skratka, uporabnik vedno težje prepozna, da se njegovo namizje dejansko nahaja v oddaljenem podatkovnem centru.

 

Peta obljuba trdi, da so rešitve VDI prijazne do okolja, saj porabijo znatno manj energije. Ker uporabnikom omogočajo delo od doma, lahko podjetja prihranijo tudi pri velikosti in stroških stavb, manj je prevozov na delo in zato porabe energije. Šesta obljuba pravi, da tanki odjemalci trajajo dlje. Še tako nov računalnik danes zastari v vsega pol leta. In ker smo ugotovili, da večina podjetij uporablja štiriletni cikel zamenjave računalnikov, to pomeni, da zaposleni veliko časa delajo na zastareli opremi. Na tankih odjemalcih pa se lahko namizje in uporabniška izkušnja ves čas razvijata.

 

Sedma obljuba je spet povezana s tankimi odjemalci. Ti so manj kompleksni, imajo manj gibljivih delov in so zato bolj odporni na okvare. Ker tudi strežniki redkeje odpovedo, raba infrastrukture navideznih namizij v podjetjih prinaša večjo zanesljivost okolja. Osma obljuba obljublja hitrejše okrevanje po katastrofi in varovanje poslovanja. Ker so v primeru VDI namizja preseljena v podatkovne centre, so deležna višje ravni zaščite, podobno kot strežniki. Tudi v primeru okvar ali celo katastrofe je prav mogoče, da poslovanje ne bo prekinjeno oziroma bo prekinjeno le za kratek čas.

 

Deveta obljuba je povezana z enostavnejšim upravljanjem namizij. Virtualizirana okolja so pač enostavnejša za posodabljanje in vzdrževanje. Deseta obljuba trdi, da se nov sistem postavi z nekaj kliki, kar v primeru klasičnega namiznega računalnika lahko kar pozabimo. Enajsta obljuba je povezana z izolacijo uporabnikov. Ti se prijavljajo v sebi prilagojeno okolje, kjer lahko poganjajo najrazličnejše aplikacije brez vpliva na druge uporabnike. Dvanajsta obljuba trdi, da so zmogljivosti in uporabniška izkušnja bolj konsistentne, saj ne prihaja do velikih razhajanj kot v svetu fizičnih računalnikov, ko nekateri zaposleni uporabljajo prave rakete, spet drugi pa kronično podhranjene arhaične primerke.

 

Trinajsta obljuba pravi, da je licenciranje v modelih VDI enostavnejše, saj večina prodajalcev programske opreme danes že ponuja tudi količinsko bogatejše licenčne pakete, ki so za nameček še cenovno ugodnejši. Prav tako je za upravitelja takega okolja upravljanje licenc bistveno poenostavljeno. Štirinajsta obljuba je povezana z lažjo implementacijo, kar vsaj deloma drži, saj podjetja navadno že premorejo več strežnikov s tehnologijo virtualizacije. Zakaj ne bi dvignila njihove učinkovitosti s tem, ko prevzamejo nalogo zagotavljanja navideznih namizij?
Petnajsta obljuba igra na karto enostavnosti implementacije, saj predvideva, da danes podjetja področje virtualizacije že obvladajo, zato ne bi smela imeti težav pri postavljanju okolja navideznih namizij.

 

In kaj na vse to pravi kruta realnost? Statistika ugotavlja, da sta danes v poslovnih okoljih virtualizirana le in zgolj dva odstotka namizij. Očitno na področju VDI vse le ni tako rožnato, sicer bi moral tržni delež že zdavnaj eksplodirati, podobno kot se je to zgodilo z virtualizacijo strežnikov. Tako pa vedo stari in izkušeni mački s področja VDI povedati tri grobe resnice. Upravljanje navideznih namizij ni nujno lažje v primerjavi s klasičnimi namizji. Avtomatizacija gor ali dol. O mitu nižjih skupnih stroškov lastništva pišemo v drugem prispevku, zato le kratek povzetek: kakovostno okolje navideznih namizij bo v praksi verjetno dražje od obstoječih namiznih računalnikov.

 

Vsej tehnologiji navkljub pa velik izziv še vedno predstavlja sam koncept navideznih namizij. Z njihovo selitvijo v podatkovne centre med namizje in uporabnika postavimo nov element – omrežje. In ta je sam po sebi kriv za vrsto novih izzivov na področju zmogljivosti, kompleksnosti, velik minus pa ostaja tudi dejstvo, da brez internetne povezave uporabniki navideznih omrežij preprosto ne morejo delati.

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih