Pišite nam

Virtualizacija v poslovnem obveščanju

V tradicionalnem podatkovnem skladiščenju so podatki praviloma shranjeni v verigi fizičnih podatkovnih struktur. Najprej se nahajajo v izvornem sistemu oziroma v zbirki podatkov tega sistema, potem se prepišejo v podatkovno skladišče prek vmesnih korakov, ki lahko obsegajo področje za pripravo podatkov (staging), operativno hrambo podatkov, samo podatkovno skladišče, odvisna specializirana podatkovna skladišča (datamart) ali podatkovne kocke OLAP, na koncu pa rezultati poizvedb morda gredo še v osebne zbirke podatkov uporabnikov ali v tabele, recimo v preglednice Excel. Za vse to je potrebno veliko število korakov pri polnjenju podatkov, prepisovanju z enega mesta na drugega, kar predstavlja veliko kompleksnost, zaseda ogromne količine prostora, celoten proces pa traja mnogo časa in lahko stane precej denarja.

Maja Ferle / MonitorPro

Čeprav v tradicionalnem podatkovnem skladiščenju opravičujemo vse te korake prepisovanja podatkov z argumenti, zakaj so potrebni, pa se vendarle moramo vprašati, ali so vsi ti podatkovni sloji resnično nujni. Še zlasti, kadar imamo opravka z zelo velikimi količinami podatkov in potrebo po dostopu do podatkov v trenutnem času, se moramo vprašati, ali si res lahko privoščimo vse te korake prepisovanja podatkov z enega mesta na drugega. Tak proces ETL, pa čeprav je dandanes zelo uveljavljen, ima več slabosti. Ena od njih je podvajanje podatkov zaradi velikega števila korakov pri prepisovanju. Druga je zmanjšana fleksibilnost, kadar je treba napraviti spremembo, saj je treba popraviti celotno verigo procesa od začetka do konca, pri čemer je treba upoštevati ne le čas, potreben za spremembo procesov polnjenja, ampak tudi ponovno napolniti, preizkusiti in preveriti pravilnost napolnjenih podatkov. Tretja slabost sta oteženo preizkušanje delovanja programske opreme in preverjanje pravilnosti podatkov, ker je pri preizkušanju in preverjanju treba slediti toku potovanja podatkov skozi toliko slojev od izvora do cilja. Ne nazadnje pa je zaradi dolge verige prenosa podatkov skoraj nemogoče dostopiti do podatkov neposredno v izvornem sistemu in jih imeti na voljo v trenutnem času.

 

Ena od mogočih rešitev za hiter dostop do podatkov bi lahko bilo podatkovno skladišče v trenutnem času. Žal pa tudi ta rešitev ni optimalna, saj tudi če bi želeli polniti podatke sproti, v trenutnem času, že samo prepisovanje traja določen čas, kar povzroča zamude pri dostavi podatkov. Treba je še upoštevati, da podatkovno skladišče pravzaprav ni nikoli dokončano. Morda je celo zastarelo do takrat, ko ga predamo v uporabo, ker se je v vmesnem času marsikaj spremenilo v poslovnem okolju ali v zvezi s prioritetami uporabnikov. Z virtualizacijo podatkov pa proces prenosa podatkov pohitrimo, ker je manj prepisovanja, z zmanjšanjem števila vmesnih korakov pa tudi zmanjšamo transformacije in s tem kompleksnost, zaradi česar tudi uvedemo manj možnosti napak in učinkoviteje preizkušamo oziroma preverjamo končno rešitev.

 

Seveda ni nujno, da bi morali odslej vse rešitve na področju skladiščenja podatkov in poslovnega obveščanja izvesti z virtualizacijo podatkov. Nikakor ne velja, da ni več potrebe po čiščenju, združevanju in poenotenju podatkov, saj je to še vedno nepogrešljivo za pravilno uporabo podatkov in pridobivanje zanesljivih informacij iz njih. Treba pa je najti pravo mero doslednosti in okretnosti ter poiskati optimalno srednjo pot. Eden od mogočih pristopov bi lahko bil tudi ta, da bi ob pomoči virtualizacije naredili prototip, ki bi dal hitre rezultate in omogočal uporabnikom takojšen dostop do podatkov za hitro poročanje in sprejemanje poslovnih odločitev, vzporedno pa bi vendarle izdelali značilen proces ETL, v katerega bi vključili tudi samodejno preverjanje kakovosti podatkov, obravnavo napak pri polnjenju, beleženje, agregacijo in združevanje podatkov. Na ta način bi lahko zelo hitro in učinkovito dodali nov podatkovni vir v podatkovno skladišče in s tem prelevili sistem poslovnega obveščanja v bolj okretnega, saj bi lahko uporabnikom zelo hitro ponudili delujočo rešitev. Kasneje pa bi to rešitev avtomatizirali v obliki običajnega procesa ETL.

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih