Pišite nam

Pandemija je spremenila način delovanja številnih organizacij, saj je delo na daljavo postalo nekaj popolnoma vsakdanjega. Vendar prehod iz pisarne na domačo delovno postajo - ki bi lahko bila dolgoročna ureditev - predstavlja nova varnostna tveganja za poslovna okolja, saj poskušajo zlonamerni akterji izkoristiti novonastalo situacijo za lastno korist.

Neodvisni raziskovalec kibernetske varnosti je poročal o napaki, katere namen je s pomočjo uporabe surove sile na sedemmestno varnostno kodo, ki je uporabniku poslana z namenom, da potrdi svojo identiteto, preden ponovno vnese geslo, da bi lahko obnovil dostop do računa. Raziskovalec je v okviru Microsoftovega programa nagrajevanja za napako prejel 50.000 ameriških dolarjev.

V začetku tedna je bil napaden ruski spletni forum namenjen elitnim hekerjem, Maza. Novica je pomembna predvsem zato, ker je spletno mesto namenjeno kriminalnim dejavnostim, kot so distribucija zlonamerne programske opreme, pranje denarja in carding (kraja kreditnih kartic) ...

Pred skoraj sedmimi meseci so strokovnjaki opozarjali, da je v kritično ameriško infrastrukturo enostavno vdreti in da bi lahko v ameriške ICS sisteme lahko vdrl kdorkoli. Na začetku februarja se je to zgodilo na Floridi.

Zakaj bi se v vaši organizaciji odločiti za uvedbo standarda ISO/IEC 27001 in zakaj je to v tem letu še posebej pomembno?

Danes lahko napadalci ukradejo toliko denarja, če ne celo več, kot »navadni roparji«, oboroženi samo z delčki kode. Zdi se, da so različne oblike kibernetskega kriminala vredne bilijon dolarjev, kot so odkupnina, kraja intelektualne lastnine, lažno predstavljanje ...

Glavna brskalnika - Microsoft Edge in Google Chrome - uvajata privzete funkcije, za katere menijo, da bodo pomagale obveščati uporabnike, če je bilo njihovo geslo ogroženo kot del napada ali izpostavljenosti zbirki podatkov.

Preverili smo, kakšne grožnje na področju kibernetske varnosti lahko pričakujemo v letu 2021.

Adobe Flash Player, vtičnik za brskalnik, ki je v internetni svet prinesel za tisti čas bogate animacije in interaktivnost, je uradno končal svojo življenjsko dobo.

Izšel je leta 1996 kot takrat eden najbolj priljubljenih načinov predvajanja videoposnetkov in igranja iger na spletu.

Nizozemski strokovnjak za varnost Gevers je izvedel le pet poskusov, preden je uspešno vstopil v Trumpov račun na družbenih omrežjih.

Pogosto gre za razvoj zapletenih aplikacij s številnimi zahtevami. Posledično so razvijalci tako preobremenjeni, da je varnost na zadnjem mestu. Medtem pa se tveganja ter grožnje kopičijo in je samo vprašanje časa, kdaj jih bo potencialni napadalec izkoristil.

Napadi na računalništvo v oblaku so se letos v primerjavi z lanskim letom zvišali za kar 250 %. Infrastruktura je najbolj targetirana z namenom zaganjanja škodljive kriptorudarske opreme in ne toliko za razkrivanje in krajo občutljivih informacij ter izkoriščanja ostalih načinov kibernapadov.

Zoom je uvedel novo funkcijo z imenom »At-risk meeting notifier«, ki organizatorje sestankov/konferenc opozori, kadar so njihovi spletni sestanki lahko moteni s t.i. napadi »Zoombombing«. Funkcija deluje na zalednih strežnikih Zooma in deluje tako, da nenehno skenira javne objave na družbenih omrežjih in ostalih spletnih mestih.

Številna podjetja so že spoznala prednosti platforme SAP HANA, ki podatke obdeluje v pomnilniku in z rezultati analiz postreže v praktično realnem času. Sodobni Unistarjev računalniški oblak PRO.Cloud pa je idealno okolje za SAP HANA, saj gre za po zgledu najboljših praks v industriji oblikovano in certificirano IT-okolje, postavljeno v skladu s priporočili SAP Tailored Datacenter TDI Phase5, torej tako, kot si je ponudnik poslovne programske opreme SAP zamislil najboljše okolje zanjo.

Letos je zaradi pandemije COVID-19 spletno nakupovanje postalo še bolj popularno, česar so se med drugimi razveselili tudi spletni prevaranti.

Univerze in fakultete po svetu so se seveda morale prilagoditi virusni pandemiji in poskrbeti ne le za prenašanje, temveč tudi preverjanje znanja na daljavo. Večina jih študente med opravljanjem preizkusov spremlja preko spletnih kamer, a ker je študentov bistveno več kot predavateljev in profesorjev, je naloga opravljanja nadzora zaupana programski opremi, nadgrajeni z umetno inteligenco.

Tudi krpanje lukenj ne pomaga, če jih ne izvedejo specialisti. Zavedanje, da je digitalizacija pomembna za osnovno dejavnost in neprekinjenost poslovanja, je v Sloveniji prenizko.

Škodljiva e-pošta ogroža vse panoge. Logistične družbe predstavljajo visok, 14 % delež.

Samo tri tedne po uradni objavi nove certifikacijske kategorije »Service Management Version IV« organizacije SERVIEW je OMNITRACKER potrjen kot skladen za izvajanje 15 praks ITIL®4 in s tem postal prvo ITSM orodje na svetu s certifikatom ITIL®4.

Nova zlonamerna programska oprema za Android telefone je bila odkrita, kjer se uporablja nove tehnike napada, ki kažejo na razvoj zlonamerne programske opreme. Običajno izsiljevalska programska oprema šifrira datoteke, vendar ta nova izsiljevalska programska oprema ne šifrira datotek, temveč blokira dostop do naprav, tako da prikaže opozorilno sporočilo, ki je običajno narejeno tako, da je videti, kot da prihaja s strani organov pregona.

Od pametnih naprav, pa naj bodo to računalniki, televizorji ali izdelki bele tehnike, pričakujemo, da bodo te očitno pametnejše od klasičnih tovrstnih izdelkov. Še posebej, če si je proizvajalec nadel ime Smarter, ki v angleščini označuje pridevnik pametnejši.

Gesla so še vedno pomemben člen kibernetske varnosti in premnogokrat tudi cilj kibernetskih napadalcev. Unistarjev varnostni strokovnjak Adrien Osenjak bo v začetku novembra na konferenci s pomenljivim naslovom »Informacijska varnost: Zaupanje v človeka in tehnologijo 2020« predaval na temo rabe gesel v poslovnih okoljih.

Skupina raziskovalcev je odkrila »botnet«, ki uporablja napredne ukrepe za ciljanje strežnikov po vsem svetu, vključno z Evropo. Uporablja programsko opremo, ki je bila napisana od samega začetka, za okužbo strežnikov in zajezitev strežnikov v P2P omrežje. P2P botneti distribuirajo administracijo med številnimi okuženimi vozlišči in se ne zanašajo na ukaze CNC strežnikov, zato jih je običajno težje opaziti in še težje zaustaviti.

Milijone ljudi po vsem svetu uporablja standard mobilne komunikacije LTE, ki poleg hitrega dostopa do interneta, nudi tudi paketno storitev VoLTE. Ta obljublja kakovost zvoka z visoko ločljivostjo. V ta namen VoLTE uporablja protokol za začetek seje (SIP), da signalizira tok klica, transportni protokol v realnem času (Real-Time Transport Protocol) za transport dejanskih zvočnih podatkov ter RTCP za nadzor RTP povezave.  

Passphrase je geslo, ki vsebuje niz besed, ločenih s presledki (ali ne). Gre za stavek v kombinaciji s številkami, simboli, črkami, ki si jih je običajno lažje zapomniti. Je kombinacija več besed, danih v dolg niz znakov. Kljub temu pa še vedno ni dorečeno ali je passphrase bolj varno kot dolgo geslo.

Kibernetska varnost je izjemnega pomena v vsakem času, v času krize pa še toliko bolj, saj lahko napadalci nekoliko bolj neopazno izkoriščajo ranljivosti, ker so vse oči uprte v pandemijo.

V času, ki je za nami, so se podjetja večinoma prvič srečala z delom od doma v tako velikem obsegu. Takšna sprememba načina dela seveda s seboj pripelje mnoge administrativne ovire in prilagajanje na drugačen način komunikacije. Še posebej, ker se je bilo treba prilagoditi tako rekoč čez noč.

Za zdaj neimenovano večje podjetje je postalo žrtev zanimivega novega virusa oziroma črva, poimenovanega Emotet. Ta ne počne skoraj ničesar drugega kot pregreva računalnike in druge naprave, saj v popolnosti obremeni njihove procesorje.

Američan Mike O'Connor, ki je pred 26 leti kupil domeno corp.com, je naposled dočakal bogato poplačilo. Na dražbi z izklicno ceno 1,7 milijona ameriških dolarjev je bil kupec nihče drug kot velikan iz sveta programske opreme. O’Connor, ki z domeno nikoli ni imel resnejših načrtov, je slutil, da bo kupec domene prav Microsoft, saj bi v primeru, ko bi se domene polastili kibernetski kriminalci, ti prišli do odličnega orodja za krajo podatkov.

Izgleda, da se zdravstvena kriza COVID-19 umirja. Ob umirjanju epidemije bomo lahko pričeli razmišljati o tem, da se tudi poslovanje podjetij vrne v običajne okvire. Mnogi se sprašujejo kako to izvesti.

V času, ko je pandemija v polnem razmahu, se z zaostrovanjem ukrepov za zajezitev koronavirusa po vsem svetu med državljani pojavljajo prenekatere skrbi, povezane z zasebnostjo. In medtem ko se tehnični del naše ekipe posveča zlasti kibernetski varnosti pri delu od doma ter temu, kako se na spletu ustrezno zaščititi, je prav, da nekaj besed namenimo tudi zasebnosti, povezani z ukrepi za zajezitev prenosa virusa in sledenjem našim mobilnim napravam.

Vas omejenost stikov skrbi? Zagotovimo lahko storitve, ki vam zagotavljajo informacijsko varnost brez osebnega stika

V prejšnjem članku smo govorili o nasvetih za učinkovito opravljanje dela od doma. Pri slednjem je zelo pomembno tudi, da poskrbimo za kibernetsko varnosti.  

V Združenih arabskih emiratih je aplikacija za sporočanje in klepet ter deljenje večpredstavnostnih vsebin ToTok postala prava zvezda, saj jo je na svoje mobilne telefone namestilo več kot milijon ljudi.

Varnostni raziskovalec je ugotovil, da razširitev za brskalnik Google Chrome, poimenovana Shitcoin Wallet, krade gesla in zasebne ključe v denarnici s kriptovalutami. Omenjena denarnica omogoča upravljanje s kriptovaluto Ether (ETH) in številnimi drugimi kriptokovanci, ki temeljijo na tehnologiji Ethereum ERC20.

Javnosti malo znano zagonsko podjetje Clearview AI je razvilo programsko opremo, ki pomaga vladnim agencijam in organom pregona prepoznati neznance. To počne tako, da algoritem umetne inteligence primerja fotografijo neznanca z vrsto fotografij na družbenih omrežjih in išče možne zadetke.

Januarja je Microsoft objavil eno (naj)večjih ranljivosti sistema Windows in že dan zatem je varnostni raziskovalec pokazal demonstracijo, kako jo izkoristiti, s tem ko je na spletnih mestih NSA.gov in Github.org vstavil videoposnetek, katerega bi kaj lahko zamenjala tudi škodljiva koda.

Oktober je mesec kibernetske varnosti, zato so v tem času še posebej aktivne kampanje ozaveščanja podjetij in prebivalstva.

Skladno z evropsko uredbo GDPR lahko posameznik zaprosi za izpis vseh osebnih podatkov, ki jih posamezno podjetje hrani o njem. Slednjo možnost pa je varnostni raziskovalec izkoristil za to, da je dokazal, da je moč ta ukrep izkoristiti tudi za vohljanje oziroma krajo osebnih podatkov.

Slovenski podjetniški sklad je objavil javne pozive za vavčerje za pripravo digitalne strategije, digitalnega marketinga, digitalnih kompetenc ter dvig kibernetske varnosti. Omenjeni vavčerji so spodbuda za mikro, mala in srednja podjetja, saj nudijo možnost sofinanciranja (do 60 odstotkov) ključnih področij digitalizacije.

Vsaj ne v ZDA, sodeč po zadnjih inovacijah v svetu spletnih prevar. Tokrat so se prevaranti spravili na brezposelne.

Je vaša informacijska varnost usklajena z vašimi poslovnimi zahtevami? In to z vsemi deležniki, torej strankami, zaposlenimi in partnerji? Vzpostavitev zahtevanega nivoja informacijske varnosti je lahko kompleksna naloga, saj zahteva celovit projektni pristop, ki vključuje postopke, ljudi in tehnologijo.

V zadnjih dveh letih je veliko govora o informacijskih in kibernetskih tveganjih ter z njimi povezanimi zlorabami. Dodatno se regulatorne zahteve povečujejo na vseh področjih in najem storitev varnostno operativnega centra se sliši kot dobra rešitev. Vendar je potrebna previdnost pri definiranju zahtev in implementaciji rešitev.

Učinkovito poslovanje nemalokrat sloni na vsakodnevnih stikih z naročniki in končnimi uporabniki. V zadnjih letih opažamo povečan obseg kibernetskih napadov na ključne in bolj izpostavljene poslovne funkcije organizacij. Izpad storitev podpore uporabnikom lahko bistveno okrni zunanjo podobo vašega podjetja in ogrozi njegovo delovanje na operativni ravni.

Spletni trgovec Amazon ima veliko težav s ponarejevalci, goljufi in prevaranti, ki uporabljajo taktike, kot so ponarejene ocene pri izdelkih. Podjetje sicer vztrajno blokira in preganja te dejavnosti, ki otežujejo delovanje zakonitih prodajalcev, a zdi se, da Amazon izgublja bitko proti prevarantskim prodajalcem.

Francoska vlada je 17. aprila uslužbencem različnih ministrstev omogočila rabo Androidne aplikacije, poimenovane Tchap.

Estonska narodna garda premore tudi hekerske enote. V državi pa deluje tudi t. i. »digitalna milicija«, ki sliši na vzdevek Padar (po bradatem vodji Andrusu Padarju, policistu in vojaškemu rezervistu), sestavljajo pa jo amaterski IT-delavci, ekonomisti, odvetniki in hekerji.

Pametne naprave zagotovo naredijo naše življenje lažje, hitrejše in učinkovitejše, žal pa lahko tudi nezanesljiva pametna naprava uniči naš dan ali pa se celo spremeni v najhujšo nočno moro.

Odgovora na zgornje vprašanje najverjetneje ne želimo niti vedeti. Poznata pa ga italijanska varnostna strokovnjaka, zaposlena v podjetju Trend Micro, ki sta lani opravila prav zanimiv eksperiment.

Izraelska hekerja in aktivista sta odkrila resno varnostno pomanjkljivost v sistemih za daljinsko upravljanje temperature, ki jih izdeluje škotsko podjetje Resource Data Management.

Japonska vlada je konec januarja sprejela posebno dopolnilo zakona, ki bo vladnim zaposlenim omogočila vdor v naprave interneta stvari pri uporabnikih z namenom njihovega zavarovanja!

Ameriški najstnik iz Arizone je povsem nepričakovano odkril varnostno pomanjkljivost v Applovi mobilni aplikaciji FaceTime, ki je klicočemu omogočila, da klicanemu »prisluškuje« še preden se ta na video klic sploh javi!

Ameriška vojska je komunikacijo z golobi pismonoši uporabljala med leti 1917 in 1957, ko je naposled ocenila, da je tehnološki napredek na področju komunikacij dosegel ustrezen nivo – in vzdrževanje in urjenje poštnih golobov ni bilo več ekonomsko smiselno in potrebno. A kot se tako rado primeri – se nekateri dogodki iz zgodovine lahko ponavljajo.

Tokrat imamo novico o eni redkih podražitev, ki smo se je razveselili. Z novim letom so se tudi v kriminalnem podzemlju, natančneje na področju kibernetskega kriminala, cene rešitev za izrabo različnih ranljivosti skoraj podvojile.

Upravitelji aplikacijskih tržnic, kakršni sta AppStore, Google Play in druge, vse aplikacije pred objavo varnostno preverijo. A to početje je pogosto avtomatizirano, opravlja ga varnostna programska oprema, ki aplikacijo najprej požene v t. i. peskovniku in preveri za morebitnim sumljivim obnašanjem.

Konec leta 2018 je bil že sicer precej klavrn za lastnike kriptovalut, lastniki valute Electrum, ki so to hranili v kriptodenarnicah, pa so jo odnesli še za odtenek slabše.

Usmerjevalni sistemi, ki skrbijo za delovanje interneta, imajo tudi pomanjkljivosti.

Nekdo je moral udariti po mizi, saj je bilo stanje v svetu naprav interneta stvari vse prej kot vzdržno.

Članek o tegobah informatika v avstrijskem podjetju si velja prebrati in zapomniti. Gre namreč za zelo poučno lekcijo, na kaj vse pomisliti, če v omrežju ali pa v IT-okolju odkrijemo sumljive naprave ali sumljivo obnašanje.

Lahko bi zapisali, da je velikim zopet spodrsnilo. Odkriti sta bili dve ranljivosti v brezžičnih WiFi dostopnih točkah ponudnikov Cisco, Meraki in Aruba, ki bi lahko napadalcem omogočili poganjanje škodljivih kod v njihovih omrežjih.

Varnostni center CERT Orange Polska je ugotovil močno povišano število okužb v rešitvah za povezovanje strojev.

Varnostni raziskovalci podjetja Trend Micro so odkrili novo vrsto škodljive kode, ki zna sisteme z nameščenim operacijskim sistemom Linux spremeniti v računalnike za rudarjenje kriptovalut.

Varnostni raziskovalci podjetja Avast so odkrili novo omrežje okuženih naprav (botnet), ki se je specializiralo za okužbe in prevzem nadzora nad napravami interneta stvari.

Raziskovalci podjetja Talos, ki je v Ciscovi lasti, so podrobneje raziskali škodljivo kodo VPNfilter in ugotovili, da bi lahko naredila še precej več škode.

Čeprav Slovenija trenutno ni med bolj priljubljenimi državami na seznamih kibernetskih napadalcev, se tudi slovenska podjetja povezujejo s tujimi podjetji in svetom.

Pametne naprave, povezane v internet stvari, so lahko zelo nevarne. Za razkritjem ranljivosti številnih pametnih vtičnic, ki so povezane v domače brezžično omrežje, prihaja še študija, ki na osnovi zadnjih dogodkov pokaže resnično nevarnost neskrbno sestavljenih in konfiguriranih naprav interneta stvari. Vsaka povezana pametna naprava je računalnik v malem, pa naj bo to zvočnik za poslušanje otroka med spanjem, klimatska naprava ali avtomobil (v slednjem računalnikov kar mrgoli).

Novinar finske televizije je Yle s skrito kamero opravil zanimiv preizkus. Oblečen v odsevni jopič ter opremljen s čelado, prazno identifikacijsko kartico in zložljivo lestvijo, je poskušal vstopiti v 11 zelo pomembnih objektov v Helsinkih in okolici, med drugim tudi v finsko banko, letališče v Helsinkih ter organizacijo za jedrsko varnost.

Na konferenci Defcon 2018 je veliko pozornosti obiskovalcev in javnosti poželo razkritje Douglasa McKeeja iz družbe McAffee. Ta je predstavil vrsto tehnik za prestrezanje in spreminjanje zdravstvenih podatkov pacientov med povezanimi diagnostičnimi napravami in osrednjim sistemom zdravstvenih ustanov.

Kaže, da zlepa ne bo konec popolnih začetniških napak pri načrtovanju in izvedbi varnostnih rešitev. Policija v več ameriških zveznih državah v namene dokumentiranja postopkov uporablja majhne kamere, pritrjene na oblačila ali čelade policistov.

Tudi Rusija podobno kot Kitajska svojim državljanom in podjetjem ne dovoli, da bi videli vse, kar obstaja na svetovnem spletu. Za to skrbi ruska uprava za nadzor komunikacij, poimenovana RosKomNadzor (https://rkn.gov.ru/).

Internetni usmerjevalniki so tiste škatlice, ki jih najdemo v praktično vsakem gospodinjstvu ali pisarni in nam zagotavljajo žični in/ali brezžični dostop do interneta. V povprečju so precej zanemarjeni in slabo vzdrževani (le redki uporabniki jih redno posodabljajo), zato je bilo v preteklosti poskusov njihovih zlorab še relativno malo.

Študija o navadah uporabnikov in odzivanju na varnostna obvestila/opozorila, objavljena v junijski številki MIS Quarterly, mora skrbeti vse varnostne strokovnjake in ljudi, ki v podjetjih skrbijo za informacijsko varnost – pa seveda vse zavedne posameznike.

V začetku junija je Cisco Systems izdal nov paket popravkov za najrazličnejše modele svojih omrežnih naprav, vključno s popravki za programsko opremo IOS XE. Podrobnejši vpogled v popravke pa je razkril malodane začetniške napake – popravki namreč odpravljajo varnostne pomanjkljivosti v avtentikaciji in avtorizaciji uporabnikov.

Samo aprila letos so državljani ZDA po poročanju časnika Chicago Tribune prejeli 3,36 milijarde klicev t. i. klepetalnih robotov, kar je bilo dobrih 6,5 % več kot v marcu, ko je bil postavljen prejšnji rekord. Robotski klicatelji so tako vsako sekundo v povprečju opravili kar 1297 klicev.

Bi radi zares preverili, kako varna je vaša organizacija? Dejansko varna, ne v teoriji? Unistar PRO kot prvo in zaenkrat edino podjetje v Sloveniji nudimo storitev vrste »RED TEAM«, poimenovano PRO.RED.

Konec aprila je bil v uradnem listu RS (št. 30/2018 z dne 26.4.2018) objavljen nov Zakon o informacijski varnosti (ZInfV).

Uporaba pametnih pomočnikov, ki jim poveljujemo z zvokom, že kaže prve varnostne razpoke. Amazon Alexa, Apple Siri in drugi pomočniki, ki govorjene ukaze pretvarjajo v računalniške ukaze, so ranljivi. Raziskovalci na Kitajskem in v ZDA so potrdili obstoj t. i. skritih ukazov, ki jih lahko napadalci pametnim napravam pošljejo v obliki človeškemu ušesu neslišnega zvoka – med preprostim predvajanjem glasbe.

Finska varnostna raziskovalca sta dokazala resno ranljivost bralnikov hotelskih kartic in ključavnic Vingcard Vision. Gre za prejšnjo generacijo ključavnic, ki pa jo v 160 državah po svetu uporablja okoli 140.000 hotelov, torej je zadeva skrajno resna.

V podjetju Unistar PRO prvi v Sloveniji ponujamo  Red Team storitev, ki smo jo poimenovali PRO.red. Gre za nadgradnjo penetracijskih testov in predstavlja najbolj realen scenarij vdora v organizacijo.

Skupina inženirjev pri IETF (The Internet Engineering Task Force) je po več letih dela vendarle objavila novo različico šifrirnega protokola TLS, TLS 1.3.

O izsiljevalski programski opremi (ransomware) se je preteklo leto veliko govorilo in vse kaže, da bo tako tudi letos.

Varnostni raziskovalci podjetja Kaspersky Lab so odkrili varnostno ranljivost v programu za upravljanje omrežnih usmerjevalnikov MikroTik, s katero so lahko napadalci vstopili v omrežje podjetij in računalnike skrbnikov.

Družba Symantec se že več mesecev ubada s pritožbami strank, tudi velikih podjetij, da hčerinska družba DigiCert, ki skrbi za izdajo digitalnih potrdil »pušča«.

O tem, zakaj Evropa (pa tudi svet) potrebuje uredbo, kakršna je nova splošna uredba o upravljanju z osebnimi podatki (GDPR), lahko hitro vidimo na primeru plačilnega posrednika PayPal.

Fotografija posneta z dronom.

Fotograf, ki je z dronom fotografiral naravne lepote, je bil zaradi močnih vetrov prisiljen, da s svojim letalnikom pristane na vojaški križarki HMS Queen Elizabeth.

Na dan je prišlo več šokantnih podrobnosti ene največjih prevar v svetu informacijske varnosti

Lenovo je sredi januarja izdal posodobitev strojne programske kode za omrežna stikala RackSwitch in BladeCenter, potem ko je interni varnostni pregled odkril varnostne pomanjkljivosti.

Vstop v novo leto sta informatikom in varnostnim strokovnjakom pokvarili dve kritični ranljivosti, ki sta bili odkriti v praktično skoraj vseh procesorjih zadnjega desetletja.

Že davnega leta 1998 je varnostni strokovnjak Daniel Bleichenbacher odkril napad, ki omogoča dešifriranje kriptiranega spletnega prometa (SSL) z uporabo šifrirnega algoritma RSA. Napad je mogoč zaradi sporočil o napakah, ki jih vrne strežnik ob uporabi napačnega »sklica« (PKCS #1 1.5).

Tableta, ki jo je v ZDA že odobril Urad za zdravila in prehrano (FDA), med drugim uporabniku na njegov pametni telefon sporoča, ali in kdaj je vzel katero od predpisanih zdravil.

Številne spletne strani uporabljajo skripta tretjih ponudnikov z namenom izvajanja zbiranja in obdelave podatkov v statistične (in druge) namene.

Praksa, ki jo je ubralo podjetje Uber in prikrilo krajo kar 57 milijonov osebnih podatkov o voznikih in strankah podjetja, je obsojanja vredno.

Programski gigant Microsoft je objavil nujno posodobitev za svoje številne operacijske sisteme in aplikacije, saj je odkril kritično ranljivost v pogonu MPE (Malware protection Engine), ki  napadalcu omogoča oddaljeno izvrševanje ukazov in prevzem nadzora nad računalnikom.

Kibernetska kriminaliteta je v izjemnem porastu, državni akterji pa vse bolj uporabljajo kibernetska orodja v geopolitične namene.

Na osebni ravni pa so tujci v naše življenje, večinoma z našim privoljenjem, vdrli bistveno bolj, kot to velja za državno infrastrukturo.

Poročilo podjetja Veracode, State of Software Security 2017, je postreglo s šokantnimi ugotovitvami.

Ranljivost HomeHack napadalcem omogoča, da vohunijo o domačih dejavnostih uporabnikov preko video kamere.

Skladnost poslovanja z zakonom tega še ne naredi varnega. Zavedanje vseh v družbi glede varnega izvajanja poslovnih aktivnosti v navezi z informacijsko tehnologijo je predpogoj za varnost sodobnega poslovanja.

Tako se glasi sporočilo ameriškega preiskovalnega urada FBI staršem, ki svojim otrokom kupujejo najnovejše igrače.

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih