Pišite nam

Podatkovni centri za prihodnost

Kakovostno izvajanje IT-storitev je ključnega pomena za večino podjetij. Ena najpomembnejših nalog na tem področju je zagotavljanje neprekinjenosti poslovanja, čemur sta pogosto podrejeni struktura in organiziranost podatkovnih centrov. Po drugi strani pa si vsi želijo zmanjšati stroške investicij, vodenja in vzdrževanja podatkovnih centrov. Na prvi pogled sta to nasprotujoči si zahtevi, ki pa se ju da z ustreznim načrtovanjem zbližati.

Vladimir Djurdjič / MonitorPro

Podatkovni centri so jedro sodobne informatizacije, pa naj gre za tiste v zasebni lasti posameznih družb ali druge v službi javno dostopnih spletnih storitev. Potreba po vedno večji zmogljivosti je v zadnjem letu neverjetno hitro rasla in marsikje so se že zdavnaj morali soočiti s težavami, ki jih nekoč niso poznali v taki obliki: kako nadzorovano rasti, kako zagotavljati nova računalniška sredstva brez motenj v poslovanju, kako sisteme upravljati in kako zagotavljati njihovo zanesljivost ter varnost. Ne nazadnje, kako vse to zagotoviti v okviru obstoječih proračunov.

 

Stopnjo rasti podatkovnih centrov v minulem obdobju je pravzaprav težko ponazoriti, še zlasti pa ni dober indikator višina sredstev, ki se zanje namenja. Vsaj tako, kot je rasla potreba po novih zmogljivostih, je obenem padala cena izdelkov, če gledamo s stališča procesne zmogljivosti ali stroška podatkovne hrambe. V praksi se je v zadnjih letih v nemoteno delovanje podatkovnih centrov v absolutnem smislu vlagalo enako, morda ponekod rahlo več kot v preteklosti, pa vendar so bili kljub temu narejeni veliki koraki naprej.

 

Pomembna tehnologija, ki je to omogočila, je virtualizacija sistemskih sredstev, v prvi vrsti strežnikov, ki je tako rekoč čez noč omogočila bistveno boljši izkoristek opreme ob znatno nižjih stroških investicije. Virtualizacija je zmanjšala število tehničnih sredstev, vendar ne števila virtualnih strežnikov, saj se je njihovo število morda celo povečalo. To pa prinaša pred upravitelje podatkovnih centrov nove izzive – kako upravljati vse večje število strežnikov, jih posodabljati, skrbeti za njihovo varnost.

 

Stroški so se torej na eni strani zmanjšali, na drugi pa povečali. Po valu virtualizacije so podjetja postala pozorna na druge vire velikih stroškov in kmalu je v ospredje prišlo vprašanje energetske porabe – tako za delovanje strežnikov kot za upravljanje podatkovnih prostorov, ki morajo biti med drugim ustrezno hlajeni. Na površje je prišlo tako imenovano »zeleno« računalništvo, kjer so v ospredju tehnologije, pa tudi ukrepi, ki omogočajo varčevanje z električno energijo. V ozaveščenih delih sveta je postalo celo moderno, da se podjetje z uspešno uvedenimi varčevalnimi ukrepi v podatkovnih centrih javno pohvali. Ti ukrepi lahko prispevajo k ugledu podjetja, ki ima podatkovni center v lasti ali pa ga le uporablja.

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih